RESTAURACJE

Japonka

Otwarcie wkrótce

codziennie
10.00- 22.00

Japonka

Kuchnia japońska w wersji cool casual

Po ogromnym sukcesie sushi na wynos w Japonkach, Linh Nguyen i Dawid Uszyński proponują nowy koncept. Tym razem wzięli się za nowe podejście do japońskiej kuchni. A swoją nową restaurację, vis a vis Japonek i Azjatki, nazwali Japonką.

Duet ten stworzył menu tak, aby móc dzielić się najlepszymi kąskami, a posiłek stanowił przejście przez różne techniki kulinarne. Dlatego określają Japonkę mianem konceptu "cool casual".

Poza sashimi i sushi, możecie więc spróbować dań z grilla robata, japońską wołowinę czy prawdziwą tempurę.

Linh Nguyen studiowała medycynę, lecz „oddała fartucha medyka”, by zarażać nas miłością do kuchni Azji. Nguyen (ciekawostka –to nazwisko nosi aż 40% Wietnamczyków) kulinarną karierę rozpoczęła od otwarcia wietnamskich lokali, do których już lata temu cmokali z zachwytu warszawscy krytycy kulinarni. I choć „To To Pho”, czy „Pho Kwadrat” cieszą się niesłabnącą popularnością, to głodna nowych doświadczeń Linh postanowiła przybliżać Stolicy także kuchnię koreańską i roślinny streetfood w wydaniu panazjatyckim.

Z kolei Dawid Uszyński przez lata pracował w uznanych londyńskich restauracjach, m.in. w North Road, wyróżnionej 1* Michelin. Rosnąca fascynacja Japonią zaowocowała zmianą w jego CV.

Tip dla przełamania pierwszych lodów

Troszkę nam wstyd, że tę innowację w Warszawie zawdzięczamy Krakusom, no ale... efekt jest boski. Bo oto GOOD LOOD nie leci w kulki mówiąc, że dziś są np. „malinowe”, a na miejscu śladu po nich brak. W aplikacji, o której wspominaliśmy, zawsze widzisz, ile którego smaku zostało z dokładnością co do gałki. Ciekawe czy kiedyś wprowadzą funkcję „rezerwacji ulubionego smaku”? Przy ich kreatywności wcale by to nas nie zdziwiło.

Tip dla kochających kuchnię japońską

Dawid przygotował całą listę ciekawych, casualowych a nawet domowych dań japońskich, których spróbować będziecie mogli podczas lunchów. 

Adres:
ul. Grzybowska 56

Czynne:

pon - pt 12.00 -15.00* | 18.00 - 22.00* 
sob 13.00 - 22.00*
nd 13.00 - 21.00*

* ostatnie zamówienie

Przez 5 lat doskonalił swoje umiejętności w mateczniku japońskiej sztuki kulinarnej –restauracji Yashin, po czym został szefem kuchni libańskiej Mayhy, specjalizującej się w menu degustacyjnym omakase.

Okazje w Japonce

KAWA Z DOWOLNYM CIASTKIEM

dla pracowników Browarów Warszawskich

3

Croque na brunch -20% z kodem wiosna

-20%