Restauracje

PORT ROYAL

Port Royal

Morska fala w Browarach

Może nad morze uda się kiedyś dostać z Warszawy w mniej niż godzinę. Za to już dziś z dowolnej części Warszawy w mniej niż godzinę możesz się dostać do oceanu morskich (i śródlądowych) skarbów kulinarnych, którym niewątpliwie jest Port Royal w Browarach Warszawskich.

Wyspecjalizowane – w konkretnej kuchni regionalnej lub w wąskim segmencie dań – restauracje to „clue” konceptualnej logiki gastronomicznej Browarów Warszawskich. Tym większa duma, że do tego niemałego stadka (stada?) lokali dołączył wprawiony w słodko- i słonowodnej kuchni PORT ROYAL. I trudno powiedzieć czy załoga kuchni śpiewa tu szanty podczas gotowania, ale trzeba przyznać, że obracanie morskich i rzecznych darów w kulinarne rozkosze wychodzi im śpiewająco.

Port Royal wzmacnia warszawską scenę „przysmaków z łodzi rybaków” o wyśmienite rybne tatary, mule w rozmaitych odsłonach i ryby sensu stricte. Nie brak tu klasycznego fish&chips, a w kontrze do „ryb z frytury z frytkami” stoi z pewnością serwowany tu grillowany homar czy ogon langusty. W menu znajdziecie też inne wykwintne wykwity podwodnej matki natury – ostrygi, langustynki, grillowane krewetki argentyńskie, brzytwy i vongole. Furorę robią też tutejsze mule w trzech odsłonach – w tym połączenie małż węzłem małżeńskim z gorgonzolą i prażonymi orzechami.

Świetnym wyborem dla niezdecydowanych „w co pójść” będzie mix owoców morza, w którym w ciepłym wydaniu do Waszego stołu przybywa homar z ośmiornicą w towarzystwie przekozackich przegrzebków, vongoli, brzytew, muli, kalmarów i langustynek. Ale jeśli ktoś stroni od owoców to... niechaj idzie w podawane tu w całości pieczone ryby. Na stałe w karcie gości turbot, a drugą rybą może być zarówno coś z wód słodkich, jak i z zasolonych akwenów – a o tym, co to będzie decyduje sezonowa dostępność danego gatunku ryb. Fanom ryb z grilla doradza się z kolei doradę. Z kuchni bardziej śródziemnomorskiej spróbować wypada risotto czy włoskiej pasty z owocami morza. Można tu też poznać wiele niecodziennych specjałów – począwszy od tajemniczego labraksa, poprzez tatara z czerwonych krewetek, bao z krewetkami czy... ślimaki po burgundzku.

Tip dla miłośników wina i ostryg:

To, co na talerzu uzupełni to, co w kieliszku – a będą to wina z całego świata, w tym szampany genialnie dopasowane do kilku gatunków ostryg będących w stałej ofercie.

Adres:
ul. Krochmalna 59 

Czynne

niedziela - wtorek
9.00-22.00
środa - czwartek
9.00-23.00
piątek - sobota
9.00-24.00

+48 792 020 707
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Port Royal w swoich poprzednich wcieleniach dał się już poznać ze starannego doboru składników najwyższej jakości i tej tradycji zamierzają hołdować tu bezwzględnie. Co to oznacza w praktyce można sprawdzić na miejscu, w Browarach Warszawskich, 7 dni w tygodniu. A ponieważ ryby i owoce morza to podstawa najzdrowszej na świecie diety, to nie ma na co czekać.

Okazje w Port Royal

KAWA Z DOWOLNYM CIASTKIEM

dla pracowników Browarów Warszawskich

3

Croque na brunch -20% z kodem wiosna

-20%