Rezerwuj

Baila Show & Dining
Bombaj Masala
Salon Executive
Hala Gastronomiczna Browary
Gastronomia
Japonka
Munja
Grecka restauracja i bar na Mykonos
Nine's Restaurant & Sports Bar
Kawiarnia i restauracja Olivos
Pizza Lecentano
Port Królewski
Sobremesa Tapas Bar
Browar Warszawski
Piekarnia Browary Warszawskie
Deseo Cukiernia & Chocolaterie
Kawiarnia Dobro & dobro
Kawiarnia Etno
Good Lood
Kawiarnia Vita
Azjatka Browary Warszawskie
Szalony Rzeźnik
Sushi Japonki
Le Paradox
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Centrum Konferencyjne
Klub fitness Calypso
Pralnia Wykonawcza
Fryzjer Hamski
Strefa Piękna by Juźwin | Kobielski
ADN Centrum Konferencyjne
Azjatka Browary Warszawskie
Baila Show & Dining
Bakery Browary Warszawskie
Bombaj Masala
Calypso Fitness Club
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Laundry
Executive Lounge
Food Hall Browary
Gastronomja
Good Lood
Hamski Barber
Japonka
Sushi Japonki
Le Paradox
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Pizza Lecentano
Port Royal
Sobremesa Tapas Bar
Strefa Piękna by Juźwin | Kobielski
Browar Warszawski
Vita Cafe

Wybierz swój język

Rezerwuj

Baila Show & Dining
Bombaj Masala
Salon Executive
Hala Gastronomiczna Browary
Gastronomia
Japonka
Munja
Grecka restauracja i bar na Mykonos
Nine's Restaurant & Sports Bar
Kawiarnia i restauracja Olivos
Pizza Lecentano
Port Królewski
Sobremesa Tapas Bar
Browar Warszawski
Piekarnia Browary Warszawskie
Deseo Cukiernia & Chocolaterie
Kawiarnia Dobro & dobro
Kawiarnia Etno
Good Lood
Kawiarnia Vita
Azjatka Browary Warszawskie
Szalony Rzeźnik
Sushi Japonki
Le Paradox
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Centrum Konferencyjne
Klub fitness Calypso
Pralnia Wykonawcza
Fryzjer Hamski
Strefa Piękna by Juźwin | Kobielski
ADN Centrum Konferencyjne
Azjatka Browary Warszawskie
Baila Show & Dining
Bakery Browary Warszawskie
Bombaj Masala
Calypso Fitness Club
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Laundry
Executive Lounge
Food Hall Browary
Gastronomja
Good Lood
Hamski Barber
Japonka
Sushi Japonki
Le Paradox
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Pizza Lecentano
Port Royal
Sobremesa Tapas Bar
Strefa Piękna by Juźwin | Kobielski
Browar Warszawski
Vita Cafe

Wybierz swój język

Browar Warszawski

Święto piwa grodziskiego

Poznajcie tradycję piwa grodziskiego. To zupełnie odrębny i całkowicie polski styl piwa, który jest uznawany na świecie.

grodziskie

HISTORIA GRODZISKIEGO

Tradycja warzenia piwa grodziskiego sięga późnego średniowieczaPierwsze wzmianki na jego temat. datuje się na 1301 rok. Grodziskie to zupełnie odrębny i całkowicie polski styl piwa, który jest uznawany na świecie. 
Związany jest rzecz jasna z Grodziskiem Wielkopolskim. Rozkwit popularności piwa grodziskiego to XVII i XVIII wiek. W 1601 roku pojawił się grodziski statut piwowarski ściśle regulujący zasady produkcji i chroniący wysoką jakość piwa. Złamanie zasad groziło surowymi karami. Ponoć piwo z każdej beczki próbowane było przez grodziskich rajców i wtedy dopiero mogło otrzymać pieczęć gwarantującą jego oryginalność.  

Grodziskie to bardzo lekkie piwo, warzone jedynie w Grodzisku Wielkopolskim. Jest piwem górnej fermentacji, powstaje w pełni z wędzonego drewnem dębowym słodu pszenicznego i jest poddawane refermentacji w butelce. Oznacza to, że w piwie pozostają żywe drożdże, które w dalszym ciągu pracują zmieniając cukry w alkohol, podnosząc wysycenie piwa i zwiększając trwałość piwa. Tak, piwo to nie musi być poddawane pasteryzacji, by długo mogło cieszyć swoim smakiem. Piwo jest mocno nagazowane, przez co przylgnęło do niego określenie "polski szampan".

W pierwszej połowie XIX wieku w Grodzisku Wielkopolskim funkcjonowały dwa browary i uruchomiono trzeci. W okresie międzywojennym w mieście działało już pięć browarów współpracujących w ramach Zjednoczonych Browarów Grodziskich. Piwo było eksportowane do 37 krajów, w tym USA, Chin i państw Afryki. 

GRODZISKIE PIWOBRANIE
Od 1976 roku organizowane było Grodziskie Piwobranie, impreza związana z browarnictwem. W czasie jej trwania prowadzone były seminaria dla specjalistów z branży, giełdy birofilów, konkursy i wystawy piwne. Na ten przykład w 1977 można było spróbować m.in. Żywca, Okocimia i Wrocławskiego Fulla oraz całej gamy piw czeskich - tak donosiła prasa lokalna. Do tradycji Grodziskiego Piwobrania powrócono, gdy reaktywowano Browar Grodzisk. 

UNIKALNE SZKŁO
Dwa zdania o szkle do grodziskiego, bo jest ono bardzo nietypowe. Piwo grodziskie serwuje się w wysokim, rozszerzającym się ku górze pokalu. Przypomina ono kieliszek do szampana. Tak skonstruowane szkło pozwala cieszyć się wyjątkowo jasną barwą piwa i bąbelki pędzące dzięki wysokiemu nasyceniu oraz budującą się pianę.

Tym, którzy nigdy nie pili piwa grodziskiego, polecamy choć raz skosztować, a jest gdzie bo w Browarze Warszawskim piwo grodziskie warzone jest od 2021roku! 
Wpadnijcie spróbować ;)

*Cały artykuł pochodzi ze strony www.piwnepodroze.pl

Regulamin Midsommar - rezerwacja warsztatów w Browarach 24-26 czerwca 2022