Rezerwuj

Baila Show & Dining
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
Bombay Masala
dobro & dobro cafe
Executive lounge
Food Hall Browary
Munja
Greek restaurant and bar in Mykonos
Nine's 
Olivos Cafe and Restaurant
Sakana Sushi Bar
Sobremesa Tapas Bar
Browar Warszawski
Browary Warszawskie bakery
Deseo Confectionery & Chocolaterie
Dobro & dobro cafe
Good Lood
Vita Cafe
Crazy Butcher
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Centrum Konferencyjne
Well fitness
Executive lounge
Strefa Piękna by Juźwin
ADN Centrum Konferencyjne
Alma
Baila Show & Dining
Baken
Bakery Browary Warszawskie
Browar Warszawski
Bombay Masala
Strefa Piękna by Juźwin
Well Fitness
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Executive Lounge
Food Hall Browary
Good Lood
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Sobremesa Tapas Bar
Vita Cafe

Select your language

Rezerwuj

Baila Show & Dining
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
Bombay Masala
dobro & dobro cafe
Executive lounge
Food Hall Browary
Munja
Greek restaurant and bar in Mykonos
Nine's 
Olivos Cafe and Restaurant
Sakana Sushi Bar
Sobremesa Tapas Bar
Browar Warszawski
Browary Warszawskie bakery
Deseo Confectionery & Chocolaterie
Dobro & dobro cafe
Good Lood
Vita Cafe
Crazy Butcher
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Centrum Konferencyjne
Well fitness
Executive lounge
Strefa Piękna by Juźwin
ADN Centrum Konferencyjne
Alma
Baila Show & Dining
Baken
Bakery Browary Warszawskie
Browar Warszawski
Bombay Masala
Strefa Piękna by Juźwin
Well Fitness
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Executive Lounge
Food Hall Browary
Good Lood
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Sobremesa Tapas Bar
Vita Cafe

Select your language

Nazwa miejsca

Japońskie smaki

Opis - więcej

Browary Warszawskie rozkręcają się co raz bardziej. Z końcem września na mapie pojawią się kolejne lokalizacje, które z pewnością skradną Wasze serca i wpasują w kulinarne gusta. A już dziś spacerując po woonerfie Haberbuscha i Schielego, możecie zobaczyć kolejne miejsce z siostrzanego trio - najmłodszą siostrę Azjatki i Japonek - Japonkę.  

Dopracowany smak a przede wszystkim wysoka jakość składników to podstawa dla twórców tego wyjąkowego miejsca. Linh Nguyen i Dawid Uszyński  bo o nich mowa to duet tworzący gastronomiczną rodzinkę ;) Linh to restauratorka znana m.in. z cieszących się powodzeniem stołecznych lokali, jak Wietnamka czy Koreanka, a Dawid to Szef kuchni Japonek, czyli sushi baru realizującego wyłącznie zamówienia na wynos. Teraz w sąsiedztwie kultowych już Japonek ruszyła ich młodsza siostra – Japonka, która swoich gości będzie przyjmować na miejscu.

Jak to się zaczęło?

– Tak naprawdę Japonka pierwotnie miała być... Koreanką – żartuje Dawid Uszyński, który swoje doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Londynie, w Yashin Ocean House oraz bejruckiej restauracji Mayha.

Po powrocie do Polski dołączył do Linh, pomagając jej w kolejnych projektach. Jednym z nich był pomysł na restaurację z kuchnią koreańską, ale jak przyznaje Dawid - "...do dzisiaj nie czuję się w niej tak pewnie, jakbym chciał, choćby dlatego, że nie udało mi się dotąd odwiedzić Korei. 

Prace nad nowym konceptem zbiegły się z czasem lockdownu i ograniczeń w pracy restauracji. By nie spędzić tego czasu bezczynnie, a jednocześnie w jakikolwiek sposób podreperować budżet firmy, zapadła decyzja o otwarciu lokalu typu take-away z kuchnią, w której Dawid jest prawdziwym ekspertem i do której jego serce bije najmocniej, czyli z kuchnią japońską. – W kuchni japońskiej zakochałem się tak naprawdę przez moich mistrzów: Yasuhiro Mineno i Shinya Ikedę. Zobaczyłem przed sobą człowieka z nożem – niczym rycerza z mieczem z jakiejś japońskiej legendy, emanującego kunsztem, wiedzą, umiejętnościami, ale i wolą ich nieustannego doskonalenia. I zapragnąłem być taki, jak on. I robić to, co on – przyznaje.

Od szefa Yashin nauczył się podstaw japońskiej kuchni, jej technik oraz głównych filarów filozofii, a także tego, jak ważne narzędzie stanowi nóż, i że ostatecznym celem jest balans smaków i tekstur. – japońskiej kuchni nie ma przepisów, ścisłych receptur. Wszystko jest płynne, a ty musisz być elastyczny. Choćby sushi – mogłoby się wydawać, że nie ma nic prostszego. Ale jeśli dać pięciu osobom tę samą rybę, taki sam ryż i wasabi i poprosić, by zrobiły nigiri, każde będzie smakować zupełnie inaczej. I może tylko jedna przyrządzi je tak, że wszystkie składniki będą w perfekcyjnej równowadze – mówi. To właśnie dążenie do doskonałości i balansu zachwyciło go w kuchni Japonii najbardziej. – Odnalazłem się w tym i... zupełnie przepadłem Potrafiłem szlifować nóż po cztery godziny dziennie, codziennie, by móc kroić nim idealne płatki ryby bez użycia siły.

Postawiliśmy na sushi, ale w wersji premium, przyrządzane z najlepszych ryb pozyskiwanych w najlepszy, najmniej obciążający dla środowiska sposób. Dlatego na przykład chętniej korzystamy z ryb ze zrównoważonych hodowli, a nie odławianych z dzikiej populacji – wyjaśnia Dawid.

Jaka jest Japonka?

Jak podkreślają twórcy, jest to restauracja typu cool casual, gdzie każdy poczuje się dobrze, niezależnie od tego, czy przychodzi samodzielnie, czy w grupie znajomych, jak jest ubrany, czy ma to być codzienna kolacja, czy celebracja specjalnej uroczystości. – Z głośników płynie głośna muzyka, bar przekrzykuje się z kuchnią, chcemy pracować jak najlepiej, ale też mieć z tej pracy fun, nawet podczas najbardziej napiętego serwisu – i chcemy, by ta radość udzielała się naszym klientom – zaznacza Uszyński. 

W stałej karcie znajdziemy m.in. carpaccio z tuńczyka z pieprzem sansho, „hummus” z tofu, tempurę, ale też oczywiście nigiri. Uszyński zapowiada również, że w przyszłości w Japonce organizowane będą specjalne kolacje omakase, podczas których będzie można spróbować dań opartych na ultrasezonowych składnikach, niedostępnych w regularnej karcie.

Dowiedz się pierwszy

o planowanych otwarciach, nowościach i wydarzeniach

Zapisz się do naszego Newslettera i bądź zawsze na bieżąco.