Wybierz swój język
Wybierz swój język
Wybierz swój język
To że Włochy są gastronomiczną potęgą i ikoną globalnej kultury kulinarnej, wiedzą wszyscy. I nic w tym dziwnego – jak się ma tak doskonałe jakościowo produkty spożywcze, jak Włosi, trudno coś w kuchni zepsuć. Dobra wiadomość jest taka, że nawet w Warszawie można się zaopatrzyć w dokładnie te same produkty, które mieszkańcy Italii kupują na swoich lokalnych bazarkach. Od tego właśnie są delikatesy Piccola Italia and Mediterraneo w Browarach Warszawskich, które z początkiem kalendarzowego lata otworzyły swe podwoje.
Nie każdy wie, że w Warszawie mieszka blisko 25% wszystkich Włochów, którzy na stałe osiedlili się w Polsce. Być może ma tu coś do rzeczy fakt, że jedna z dzielnic stolicy nazywa się... Włochy. Trudno wyrokować czy ta ani nieszczególnie wysunięta na południe, ani nie bardziej niż inne słoneczna dzielnica jest dla włoskich ekspatów lokalną „małą Italią”. Łatwo za to zgadnąć, że lukę po ojczyźnie w mikroskali spożywczej wypełniają rodzonym Włochom właśnie takie miejsca w Warszawie, jak delikatesy Piccola Italia and Mediterraneo. Bo nawet jeśli kilka razy w roku pewien market obchodzi „tydzień włoski”, to nigdzie indziej nie da się znaleźć tak wielu tak doskonałych i tak oryginalnie włoskich produktów żywnościowych, jak właśnie tutaj.
O czym konkretnie mowa? Mają tu ponad 2500 unikatowych specjałów sprowadzanych bezpośrednio od 160 najważniejszych producentów – przede wszystkim ze słonecznej Italii, ale nie tylko, bo znajdziesz tu także wyjątkowe rarytasy z Grecji czy Hiszpanii. Dobór produktów nie jest przypadkowy. Zespół do spraw zakupów i importu Piccola Italia and Mediterraneo każdego roku uczestniczy w dziesiątkach zagranicznych targów, warsztatów i innych wydarzeń spożywczych,
Włoska kawa to nie tylko Lavazza. Warto się o tym przekonać właśnie w Piccola Italia, gdzie trafiają kawy ziarniste i mielone praktycznie niedostępne w żadnym innym sklepie w naszym mieście.
Adres:
ul. Krochmalna 61
Czynne
odwiedza zakłady produkcyjne, winnice, odbywa setki spotkań z producentami, śledzi trendy i negocjuje najbardziej korzystne ceny. Dzięki temu mogą oferować naprawdę wyjątkowe i smaczne produkty w umiarkowanych cenach, porównywalnych do cen tych samych produktów w krajach, z których są do nas sprowadzane. Piccola Italia and Mediterraneo, oprócz najwyższej jakości, stawia na produkty naturalne, wytwarzane metodami tradycyjnymi, bez konserwantów. Przybywa tu stale produktów pełnoziarnistych, bezglutenowych, BIO, ekologicznych i wegańskich.
Mocno rozbudowany jest też dział produktów świeżych: serów, wędlin (również bezglutenowych), jogurtów i gotowych sosów, które z pewnością najlepiej będą pasować chociażby do sprzedawanych tu makaronów. Przybywa tu także produktów mrożonych, a już wkrótce Piccola Italia and Mediterraneo w Browarach Warszawskich wzbogaci się o część winebarową.
Czy delikatesy Piccola Italia and Mediterraneo przypadły warszawianom do gustu? Najlepiej chyba świadczy o tym fakt, że właściciel z dezynwolturą przyznaje, że nie ma potrzeby promować się w internecie, ani nawet na Facebooku. Ruch w interesie jest, bo przecież dobra jakość w dobrej cenie nie wymaga szczególnych zabiegów reklamowych.