Rezerwuj

Baila Show & Dining
Bombaj Masala
Executive lounge
Hala Gastronomiczna Browary
Gastronomia
Munja
Grecka restauracja i bar na Mykonos
Nine's Restaurant & Sports Bar
Kawiarnia i restauracja Olivos
Pizza Lecentano
Port Royal
Sobremesa Tapas Bar
Browar Warszawski
Piekarnia Browary Warszawskie
Deseo Cukiernia & Chocolaterie
Kawiarnia Dobro & dobro
Kawiarnia Etno
Good Lood
Kawiarnia Vita
Crazy Butcher
Le Paradox
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Centrum Konferencyjne
Klub fitness Calypso
Executive loundry
Fryzjer Hamski
Strefa Piękna by Juźwin
ADN Centrum Konferencyjne
Baila Show & Dining
Bakery Browary Warszawskie
Bombaj Masala
Calypso Fitness Club
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Laundry
Executive Lounge
Food Hall Browary
Gastronomja
Good Lood
Hamski Barber
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Pizza Lecentano
Sobremesa Tapas Bar
Strefa Piękna by Juźwin | Kobielski
Browar Warszawski
Vita Cafe

Wybierz swój język

Rezerwuj

Baila Show & Dining
Bombaj Masala
Executive lounge
Hala Gastronomiczna Browary
Gastronomia
Munja
Grecka restauracja i bar na Mykonos
Nine's Restaurant & Sports Bar
Kawiarnia i restauracja Olivos
Sakana Sushi Bar
Sobremesa Tapas Bar
Browar Warszawski
Piekarnia Browary Warszawskie
Deseo Cukiernia & Chocolaterie
Kawiarnia Dobro & dobro
Kawiarnia Etno
Good Lood
Kawiarnia Vita
Crazy Butcher
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Centrum Konferencyjne
Klub fitness Calypso
Executive loundry
Fryzjer Hamski
Strefa Piękna by Juźwin | Kobielski
ADN Centrum Konferencyjne
Baila Show & Dining
Bakery Browary Warszawskie
Bombaj Masala
Calypso Fitness Club
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Laundry
Executive Lounge
Food Hall Browary
Gastronomja
Good Lood
Hamski Barber
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Sakana Sushi Bar
Sobremesa Tapas Bar
Strefa Piękna by Juźwin | Kobielski
Browar Warszawski
Vita Cafe

Wybierz swój język

Miejsce

z innej

beczki

O Browarach

Bliska Wola

Ten kwartał miasta, wyznaczony od południa ul. Grzybowską, a od północy ul. Krochmalną, godny jest Warszawy ze wszech miar. A to, jak zmieniał się w dobie rozkwitu i jak nisko upadł w powojennym rozgardiaszu ma prawo zadziwiać nawet miłośników i znawców miasta. Od „ziemi obiecanej”, do której przybywali wszyscy spragnieni lepszej pracy i lepszego losu, po znany z powieści Tyrmanda „warszawski dziki zachód”, gdzie łatwiej było szczęście zgubić niż znaleźć.

O nas 1

Przez wiele ostatnich lat ten najbardziej przytulony do Śródmieścia Północnego fragment stołecznej Woli był obszarem niemal całkiem zapomnianym przez warszawiaków. Ukryty przed ich oczami i jakby nieobecny w ich świadomości. Zaniedbany i zignorowany. Dziś wrócił do łask i należnych mu praw dzięki Browarom Warszawskim, które ponownie napełniły tę okolicę twórczą energią i radością życia.

Historia tego miejsca tak jakby zatoczyła koło, bo znów można tutaj napić się warzonego na miejscu piwa, ale też doskonale zjeść, zadbać o siebie i odnaleźć wytchnienie od codzienności. Warszawa po latach właśnie odzyskała tę część swojego organizmu dla siebie i dla Ciebie. Odbudowanego, oddanego do użytku i szczerze oddanego mieszkańcom oraz gościom naszego miasta. Ale po kolei.

Od najlepszego browaru w Europie... 

Temu miejscu Warszawa przez lata przyglądała się z dumą. To właśnie tutaj, w 1846 roku powstał browar Haberbuscha i Schielego, który szybko stał się stołeczną „ziemią obiecaną”. Browar ten – największy w Królestwie Polskim i jeden z najważniejszych na piwowarskiej mapie Europy, prosperował aż do czasów II wojny światowej. Był niekwestionowaną ikoną lokalnej przedsiębiorczości i miejscem, w którym warzyła się lepsza przyszłość zatrudnionych w nim i świetnie zarabiających tu warszawiaków.

II wojna światowa doszczętnie spustoszyła ten rejon. Szkielety zbombardowanych kamienic odebrały urodę tej dawnej chlubie miasta. Powojenne losy okolicy nikogo nie obchodziły i choć sam Browar wciąż prowadził działalność (zmieniając nazwy i właścicieli), a w latach najgłębszego socjalizmu produkując coca-colę na amerykańskiej licencji (sic!), to w końcu upadł, a wraz z nim w zapomnienie popadł cały rewir.

Na szczęście życie nie znosi próżni.

...do tętniącej życiem nowej przestrzeni miejskiej

W zdewastowanym i opustoszałym terenie dawnych Browarów Warszawskich Echo Investment dostrzegło drzemiący potencjał. W tym miejscu czuć było tętniące życiem serce miasta – należało je tylko obudzić na nowo. Wielkie budzenie i największa rewitalizacja w stolicy zaczęła się trzy lata po przejęciu działki, w 2017 roku.  Równie skomplikowana, co piękna przeszłość okolicy stała się inspiracją dla architektów i projektantów, którzy odpowiadają za ten ożywczy dla miasta koncept, ulokowany między ulicami Grzybowską, Wronią, Chłodną i Krochmalną.

Szacunek do historii nakazał nadać temu miejscu nazwę Browary Warszawskie.

W ten sposób oddaliśmy hołd ziemi, która gościnnie przyjęła nowy, imponujący wielkością i różnorodnością fragment miejskiej tkanki.

 

Prace nad inwestycją trwały 7 lat. Nic dziwnego, że jej funkcjonalność i wygląd zostały przemyślane na wskroś. W Browarach Warszawskich łatwo się odnaleźć, choć – biorąc pod uwagę rozmiary, liczbę obiektów, placów, przejść, przesmyków, ścieżek i poziomów – można się tu również z powodzeniem i celowo zgubić lub przynajmniej ukryć przed nudną codziennością.

Warszawska Wola zyskała piękne, otwarte i przyjazne dla wszystkich miejsce. Budynki mieszkalne, biurowce oraz place miejskie i nowe ulice wypełniły kwartał, który nawet w czasach fabrycznej prosperity był pilnie strzeżonym przez woźnych, niedostępnym dla niezatrudnionych areałem miasta.

O dawnej świetności tego miejsca przypominają zrewitalizowane zabudowania dawnego browaru – zabytkowa Warzelnia, Laboratorium, Willa Fabrykanta oraz 170-letnie piwnice Leżakowni.

TU DZIEJE SIĘ MIASTO

O nas 5

Otwarcie Browarów Warszawskich miało miejsce późną wiosną 2021 roku. Do zabytkowej Warzelni wprowadził się NINE's Restaurant & Sports Bar, a w piwnicach odnowionej Leżakowni zamieszkał Food Hall Browary, a w nim aż 12 konceptów kulinarno-barowych. W bocznym skrzydle tego samego budynku zadomowił się Browar Warszawski, który już w lipcu 2021 roku uwarzył pierwsze kadzie rzemieślniczego piwa, a w zasadzie aż 18 gatunków piwa. Tym samym historia Browaru Haberbuscha i Schielego zatoczyła koło, czy nawet – beczkę. 

W lipcu 2022 roku lista najemców działających w Browarach wypełniła się. Ostatnim miejscem, które oddało swoje wnętrza do użytku jest najnowocześniejsza w Warszawie klinika medycyny estetycznej THE CLINIC która zajęła wszystkie piętra pieczołowicie odrestaurowanego budynku Laboratorium.

Browary Warszawskie szybko przypadły do gustu warszawiakom i turystom. Często da się podsłuchać wymawiane przez odwiedzających po raz pierwszy to miejsce określenia typu "elegancko", "z rozmachem", "bardzo europejskie", "niesamowite". W tej materii podobne zdanie mają jurorzy rozmaitych konkursów architektonicznych. Browary Warszawskie w nieco ponad rok od debiutu zdobyły aż 31 nagród w prestiżowych konkursach takich jak chociażby:

- Grand Prix SARP
- Nominacja MIPIM w kategorii Best Mixed-use Development
- Nagroda Architektoniczna Prezydenta Warszawy
- CEE Investment Awards - Best Refurbishment
- CIJ Awards Poland (w 4 kategoriach)
- Food Business Forum 2021
- CEEQA 2021 -  za ponadczasowy projekt

Najważniejsze jednak jest uznanie wyrażone liczbą odwiedzających na metr kwadratowy. Przez Browary Warszawskie każdego dnia przewijają się tysiące osób – by odpocząć, zjeść coś niepowtarzalnego, pobawić się przy muzyce, zrobić zakupy, wypić koktajl, poćwiczyć, zadbać o siebie... I choć mija dopiero rok od oficjalnego otwarcia Browarów, już dziś można bez cienia przesady powtórzyć za treścią neonu zdobiącego ulicę Haberbuscha i Schielego, że „Tu dzieje się miasto”.

... I CIESZY WSZYSTKIE ZMYSŁY

Ulice i zielone place Browarów Warszawskich pachną całe pieczonym na miejscu chlebem, świeżo zmieloną kawą, opalanym drewnem grillem. Starannie zaprojektowane wnętrza kuszą ofertą wyśmienitych śniadań i dań z niemal wszystkich zakątków świata. Nakarmisz tu zmysły zapachem i smakami kuchni Grecji, krajów basenu Morza Śródziemnego i Adriatyckiego, Azji, słonecznej Hiszpanii i oczywiście tej naszej, polskiej, w najlepszym wydaniu.

Miłośnicy słodkości mogą cieszyć oczy i podniebienia, wyjątkowymi deserami, pralinami i rzemieślniczymi lodami, a jeśli pragniesz mocniejszych wrażeń to czekają Cię tutaj i boska kawa, i rewelacyjne trunki. Rzemieślniczy Browar Warszawski buduje symboliczny pomost między historią i przyszłością tego miejsca, przywracając piwowarską tradycję ulicy Grzybowskiej.

Jeśli wolisz spełniać się w kuchni i dogadzać sobie pod własnym dachem, to w Browarach Warszawskich znajdziesz też specjalistyczne delikatesy, w których zaopatrzysz się w najlepsze składniki – z ziemii włoskiej i francuskiej.

Do Twoich usług są zakłady, warsztaty i salony uznanych warszawskich artystów reprezentujących cech fryzjerski i barberski, zadbasz tu o make-up, paznokcie i styl od stóp do głów. 

A JEŚLI ZAPRAGNIESZ ODPOCZĄĆ ...

...po licznych atrakcjach i emocjach lub po kulinarnej uczcie, znajdziesz dla siebie ogrom otwartej przestrzeni reprezentowanej aż przez pięć publicznych placów: tętniący życiem Rynek Warzelni z fontanną i ławkami zawieszonymi w brzozowym lasku, cichy Dziedziniec Laboratorium, zielone serce Browarów Warszawskich, czyli Ogród Centralny górujący nad Leżakownią i placem Dolnym, witający gości wchodzących od ulicy Grzybowskiej Plac Brama Browarów oraz skryty w części mieszkaniowej przy Krochmalnej Plac Śniadaniowy.

Tu nacieszysz oczy ferią barw, struktur i faktur wszystkiego wokół. Główny deptak Browarów Warszawskich – ulica Haberbuscha i Schielego – zatrzyma wzrok za sprawą niezwykłego, postindustrialnego rurociągu i miejskiego graffiti zdobiącego schody wiodące do dawnej Leżakowni.   

Tak. Ten nowy symbol rozkwitu współczesnej Warszawy ma prawo przypaść do gustu naprawdę każdemu.

KALENDARIUM

1846 

„Oberwus, Szelma i Kulawy”, czyli Błażej Haberbusch, Konstanty Edward Schiele i Henryk Klawe zakładają browar na Grzybowskiej.

1898

Drugie pokolenie browarników święci kolejne sukcesy, a browar na Grzybowskiej rośnie jak na drożdżach i przechodzi imponującą modernizację, wypełniając się innowacjami.

1907

Browar produkuje aż 8 milionów butelek rocznie.

1921

Czas piwnego renesansu po I wojnie światowej – powstaje nowy gigant: Zjednoczone Browary Warszawskie.

1955

II wojna światowa przynosi kres dawnym Browarom i dopiero w 1955 piwo wraca do stolicy.

1970

Warszawskie Zakłady Piwowarskie rozpoczynają produkcję piwa pod nową nazwą. Debiutuje Królewskie - najbardziej warszawskie piwo.

1972

Z linii produkcyjnej w warszawskim browarze zjechały pierwsze w Polsce butelki Coca-Coli produkowanej tu na amerykańskiej licencji.

2017 

Położenie kamienia węgielnego inwestycji Echo Investment.

2019 

Nagroda CEE Investment Awards - Future project.

Nagroda CIJ Awards - Best retail project of the year.

2020 

Nagroda CEE Investment Awards Gala organized by Europa Property - the best refurbishment project.

2021

Otwarcie nowych Browarów Warszawskich.

wary Warszawskie otrzymały kilka prestiżowych nagród:

- nominację MIPIM w kategorii Best Mixed-use Development

- Grand Prix SARP

- CIJ Awards Poland (w 4 kategoriach)

- CEE Investment Awards Europa Property: Best Mixed-use Development

- CEE Retail Awards & Marketplace Europa Property: Best Mixed-use Development

- Food Business Awards

- Nagroda Architektoniczna Polityki 

- Nagrodę Architektoniczną Prezydenta Warszawy

- CEEQA: ponadczasowy projekt

2022

Browary Warszawskie kontunuują serię prestiżowych nagród:

- Red Dot Design Award: Brands & Communication Design 2022

- Obiekt Roku w Systemach Aluprof

- Food Business Awards

- Prime Property Prize 

- MAPIC: Best Urban Regeneration Project

- Eurobuild Awards

- Lider Dostępności: Przestrzeń Publiczna

- Grand Prix Build Europe