Rezerwuj

Baila Show & Dining
Bombaj Masala
Salon Executive
Hala Gastronomiczna Browary
Gastronomia
Japonka
Munja
Grecka restauracja i bar na Mykonos
Nine's Restaurant & Sports Bar
Kawiarnia i restauracja Olivos
Pizza Lecentano
Port Królewski
Sobremesa Tapas Bar
Browar Warszawski
Piekarnia Browary Warszawskie
Deseo Cukiernia & Chocolaterie
Kawiarnia Dobro & dobro
Kawiarnia Etno
Good Lood
Kawiarnia Vita
Azjatka Browary Warszawskie
Szalony Rzeźnik
Sushi Japonki
Le Paradox
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Centrum Konferencyjne
Klub fitness Calypso
Pralnia Wykonawcza
Fryzjer Hamski
Strefa Piękna by Juźwin | Kobielski
ADN Centrum Konferencyjne
Azjatka Browary Warszawskie
Baila Show & Dining
Bakery Browary Warszawskie
Bombaj Masala
Calypso Fitness Club
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Laundry
Executive Lounge
Food Hall Browary
Gastronomja
Good Lood
Hamski Barber
Japonka
Sushi Japonki
Le Paradox
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Pizza Lecentano
Port Royal
Sobremesa Tapas Bar
Strefa Piękna by Juźwin | Kobielski
Browar Warszawski
Vita Cafe

Wybierz swój język

Rezerwuj

Baila Show & Dining
Bombaj Masala
Salon Executive
Hala Gastronomiczna Browary
Gastronomia
Japonka
Munja
Grecka restauracja i bar na Mykonos
Nine's Restaurant & Sports Bar
Kawiarnia i restauracja Olivos
Pizza Lecentano
Port Królewski
Sobremesa Tapas Bar
Browar Warszawski
Piekarnia Browary Warszawskie
Deseo Cukiernia & Chocolaterie
Kawiarnia Dobro & dobro
Kawiarnia Etno
Good Lood
Kawiarnia Vita
Azjatka Browary Warszawskie
Szalony Rzeźnik
Sushi Japonki
Le Paradox
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Centrum Konferencyjne
Klub fitness Calypso
Pralnia Wykonawcza
Fryzjer Hamski
Strefa Piękna by Juźwin | Kobielski
ADN Centrum Konferencyjne
Azjatka Browary Warszawskie
Baila Show & Dining
Bakery Browary Warszawskie
Bombaj Masala
Calypso Fitness Club
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Laundry
Executive Lounge
Food Hall Browary
Gastronomja
Good Lood
Hamski Barber
Japonka
Sushi Japonki
Le Paradox
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Pizza Lecentano
Port Royal
Sobremesa Tapas Bar
Strefa Piękna by Juźwin | Kobielski
Browar Warszawski
Vita Cafe

Wybierz swój język

Miejsce

z innej

beczki

O Browarach

Bliska Wola

Ten kwartał miasta, wyznaczony od południa ul. Grzybowską, a od północy ul. Krochmalną, godny jest Warszawy ze wszech miar. A to, jak zmieniał się w dobie rozkwitu i jak nisko upadł w powojennym rozgardiaszu ma prawo zadziwiać nawet miłośników i znawców miasta. Od „ziemi obiecanej”, do której przybywali wszyscy spragnieni lepszej pracy i lepszego losu, po znany z powieści Tyrmanda „warszawski dziki zachód”, gdzie łatwiej było szczęście zgubić niż znaleźć.

O nas 1

Przez wiele ostatnich lat ten najbardziej przytulony do Śródmieścia Północnego fragment stołecznej Woli był obszarem niemal całkiem zapomnianym przez warszawiaków. Ukryty przed ich oczami i jakby nieobecny w ich świadomości. Zaniedbany i zignorowany. Dziś wrócił do łask i należnych mu praw dzięki Browarom Warszawskim, które ponownie napełniły tę okolicę twórczą energią i radością życia.

Historia tego miejsca tak jakby zatoczyła koło, bo znów można tutaj napić się warzonego na miejscu piwa, ale też doskonale zjeść, zadbać o siebie i odnaleźć wytchnienie od codzienności. Warszawa po latach właśnie odzyskała tę część swojego organizmu dla siebie i dla Ciebie. Odbudowanego, oddanego do użytku i szczerze oddanego mieszkańcom oraz gościom naszego miasta. Ale po kolei.

Od najlepszego browaru w Europie...

 

Temu miejscu Warszawa przez lata przyglądała się z dumą. To właśnie tutaj, w 1846 roku powstał browar Haberbuscha i Schielego, który szybko stał się stołeczną „ziemią obiecaną”. Browar ten – największy w Królestwie Polskim i jeden z najważniejszych na piwowarskiej mapie Europy, prosperował aż do czasów II wojny światowej. Był niekwestionowaną ikoną lokalnej przedsiębiorczości i miejscem, w którym warzyła się lepsza przyszłość zatrudnionych w nim i świetnie zarabiających tu warszawiaków.

II wojna światowa doszczętnie spustoszyła ten rejon. Szkielety zbombardowanych kamienic odebrały urodę tej dawnej chlubie miasta. Powojenne losy okolicy nikogo nie obchodziły i choć sam Browar wciąż prowadził działalność (zmieniając nazwy i właścicieli), a w latach najgłębszego socjalizmu produkując coca-colę na amerykańskiej licencji (sic!), to w końcu upadł, a wraz z nim w zapomnienie popadł cały rewir.

Na szczęście życie nie znosi próżni.

...do tętniącej życiem nowej przestrzeni miejskiej

W zdewastowanym i opustoszałym terenie dawnych Browarów Warszawskich Echo Investment dostrzegło drzemiący potencjał. W tym miejscu czuć było tętniące życiem serce miasta – należało je tylko obudzić na nowo. Wielkie budzenie i największa rewitalizacja w stolicy zaczęła się trzy lata po przejęciu działki, w 2017 roku.  Równie skomplikowana, co piękna przeszłość okolicy stała się inspiracją dla architektów i projektantów, którzy odpowiadają za ten ożywczy dla miasta koncept, ulokowany między ulicami Grzybowską, Wronią, Chłodną i Krochmalną.

Szacunek do historii nakazał nadać temu miejscu nazwę Browary Warszawskie.

W ten sposób oddaliśmy hołd ziemi, która gościnnie przyjęła nowy, imponujący wielkością i różnorodnością fragment miejskiej tkanki.


Prace nad inwestycją trwały 7 lat. Nic dziwnego, że jej funkcjonalność i wygląd zostały przemyślane na wskroś. W Browarach Warszawskich łatwo się odnaleźć, choć – biorąc pod uwagę rozmiary, liczbę obiektów, placów, przejść, przesmyków, ścieżek i poziomów – można się tu również z powodzeniem i celowo zgubić lub przynajmniej ukryć przed nudną codziennością.

Warszawska Wola zyskała piękne, otwarte i przyjazne dla wszystkich miejsce. Budynki mieszkalne, biurowce oraz place miejskie i nowe ulice wypełniły kwartał, który nawet w czasach fabrycznej prosperity był pilnie strzeżonym przez woźnych, niedostępnym dla niezatrudnionych areałem miasta.

O dawnej świetności tego miejsca przypominają zrewitalizowane zabudowania dawnego browaru – zabytkowa Warzelnia, Laboratorium, Willa Schiele oraz 170-letnie piwnice Leżakowni.

O nas 5

Ulice i zielone place Browarów Warszawskich pachną już pieczonym na miejscu chlebem, świeżo zmieloną kawą, opalanym drewnem grillem. Starannie zaprojektowane wnętrza kuszą ofertą wyśmienitych śniadań i dań z niemal wszystkich zakątków świata. Nakarmisz tu zmysły zapachem i smakami kuchni Grecji, krajów basenu Morza Śródziemnego i Adriatyckiego, Azji, słonecznej Hiszpanii i oczywiście tej naszej, polskiej, w najlepszym wydaniu.

Miłośnicy słodkości mogą cieszyć oczy i podniebienia, wyjątkowymi deserami, pralinami i rzemieślniczymi lodami, a jeśli pragniesz mocniejszych wrażeń to czekają Cię tutaj i boska kawa, i rewelacyjne trunki. Rzemieślniczy Browar Warszawski Grupy Kumpel buduje symboliczny pomost między historią i przyszłością tego miejsca, przywracając piwowarską tradycję ulicy Grzybowskiej.

Jeśli wolisz spełniać się w kuchni i dogadzać sobie pod własnym dachem, to w Browarach Warszawskich znajdziesz też specjalistyczne delikatesy, w których zaopatrzysz się w najlepsze składniki – z tej ziemi i z dalekiej Azji.

Do Twoich usług są zakłady, warsztaty i salony uznanych warszawskich artystów reprezentujących cech fryzjerski i barberski, zadbasz tu o make up, paznokcie i styl od stóp do głów.

 

A JEŚLI ZMĘCZY CIĘ NADMIAR WRAŻEŃ...

...lub zapragniesz odpocząć po kulinarnej uczcie, znajdziesz dla siebie ogrom otwartej przestrzeni reprezentowanej aż przez pięć publicznych placów: tętniący życiem Rynek Warzelni z fontanną i ławkami zawieszonymi w brzozowym lasku, cichy Dziedziniec Laboratorium, zielone serce Browarów Warszawskich, czyli Ogród Centralny górujący nad Leżakownią i placem Dolnym, witający gości wchodzących od ulicy Grzybowskiej Plac Brama Browarów oraz skryty w części mieszkaniowej przy Krochmalnej Plac Śniadaniowy.

Tu nacieszysz oczy ferią barw, struktur i faktur wszystkiego wokół. Główny deptak Browarów Warszawskich – ulica Haberbuscha i Schielego – zatrzyma wzrok za sprawą niezwykłego, postindustrialnego rurociągu i miejskiego graffiti zdobiącego schody wiodące do dawnej Leżakowni.   

Tak. Ten nowy symbol rozkwitu współczesnej Warszawy ma prawo przypaść do gustu naprawdę każdemu.

KALENDARIUM

1846 r 

„Oberwus, Szelma i Kulawy”, czyli Błażej Haberbusch, Konstanty Edward Schiele i Henryk Klawe zakładają browar na Grzybowskiej

1898

drugie pokolenie browarników święci kolejne sukcesy, a browar na Grzybowskiej rośnie jak na drożdżach i przechodzi imponującą modernizację, wypełniając się innowacjami

1907

Browar produkuje aż 8 milionów butelek rocznie

1921

czas piwnego renesansu po I wojnie światowej – powstaje nowy gigant: Zjednoczone Browary Warszawskie

1955

II wojna światowa przynosi kres dawnym Browarom i dopiero w 1955 piwo wraca do stolicy

1970

Warszawskie Zakłady Piwowarskie rozpoczynają produkcję piwa pod nową nazwą. Debiutuje Królewskie - najbardziej warszawskie piwo

1972

z linii produkcyjnej w warszawskim browarze zjechały pierwsze w Polsce butelki Coca-Coli produkowanej tu na amerykańskiej licencji

2017 

położenie kamienia węgielnego inwestycji Echo Investment.

2021

otwarcie nowych Browarów Warszawskich

2021

Browary Warszawskie otrzymały kilka prestiżowych nagród:


- Grand Prix SARP
- nominację MIPIM w kategorii Best Mixed-use Development
- Nagrodę Architektoniczną Prezydenta Warszawy
- CIJ
- CEE Investment Awawrds