BAKEN w Browarach Warszawskich. Miejsce, które wprawia w dobry nastrój
Świeżo wypiekany chleb, słone, puszyste masło, tylko tyle i aż tyle wystarczy, by dobrze rozpocząć dzień. W południe jednogarnkowy lunch, a wieczorem naturalne wina i dania do podziału przygotowane na bazie sezonowych produktów od lokalnych dostawców – to oferuje nowo otwarty BAKEN w Browarach Warszawskich.
BAKEN to znany wielu warszawiakom koncept, który zasłynął prostymi śniadaniami z najwyższej jakości składników, pochodzących z zaufanych źródeł. Minimalizm, sprawdzone produkty i dobra atmosfera, o którą dba załoga BAKEN sprawiły, że marka zyskała dużą popularność, a jej właściciele zdecydowali się otworzyć kolejny lokal.
– Browary Warszawskie były dla nas oczywistym wyborem – miejsce tętni życiem od rana do wieczora, również dzięki pracownikom z tutejszych biur i okolicznym mieszkańcom. A to współgra z ideą BAKEN, aby uszczęśliwiać ludzi przez cały dzień. Nasi Goście będą mogli tu zjeść nie tylko śniadania, ale także lunche, czyli jednogarnkowe dnia przygotowane w duchu comfort food – w postaci gorącego kubka serwowanego z pajdą chleba i naszym puszystym masłem. W późniejszych godzinach lokal będzie zamieniał się w wine bar, w którym tradycyjnie serwujemy naturalne wina, polskie giny i whiskey, chleb, masło, małe talerzyki pełne sezonowych przekąsek. Niezmienna pozostanie atmosfera BAKEN – miejsca, które powstało po to, by wprawiać w dobry nastrój – mówi Aleksandra Dojnikowska, restauratorka i właścicielka BAKEN.
Wejście do nowo otwartego lokalu BAKEN znajduje się przy głównym deptaku Browarów Warszawskich – ulicy Haberbuscha i Schielego. Otwiera on drogę do zielonych skwerów, placów oraz zabytkowych budynków, które przyciągają ciekawą architekturą i historią.
– Wyjątkowe miejsca, takie jak Browary Warszawskie, które budują nową historię zapomnianych kwartałów miast, przywracając im świetność i nadając nowe funkcje są chętnie wybierane przez nietuzinkowe i lubiane koncepty, co nas bardzo cieszy. Marka BAKEN, która podbiła serca warszawiaków, niewątpliwe do takich należy. Jest doskonałym uzupełnieniem dotychczasowej, bogatej oferty blisko 40 kawiarni, cukierni, restauracji, konceptów kulinarnych i barów, które współtworzą to miejsce. Jestem przekonana, że BAKEN bardzo szybko dołączy do czołówki najpopularniejszych miejsc w Browarach, czego serdecznie życzymy – komentuje Karolina Prędota-Krystek, Head of Food and Beverage w Echo Investment.
Aktualną propozycję gastronomiczno-rozrywkową oraz program bezpłatnych plenerowych wydarzeń, które odbywają się w Browarach Warszawskich przez cały wrzesień można znaleźć na www.browarywarszawskie.com.pl.
---
Browary Warszawskie powstały w wyniku rewitalizacji pofabrycznej części warszawskiej Woli, w kwartale wyznaczonym ulicami Grzybowską i Krochmalną. Obecnie są żywym fragmentem miasta, w którym współgrają architektura historyczna i nowoczesna, przestrzenie prywatne i publiczne, zieleń i zabudowania. Poza zaprojektowaną zgodnie z najnowszymi trendami przestrzenią biurową, nowoczesnymi budynkami mieszkalnymi, Browary Warszawskie przyciągają świetnie skrojoną ofertą gastronomiczno-rozrywkową. Obecnie działa tu około 40 konceptów food and beverage, w tym popularny Food Hall Browary z punktami restauracyjnymi i barami.
Potwierdzeniem sukcesu Browarów Warszawskich są także nagrody, które Echo Investment otrzymało w 2021 r., m.in.: tytuł najlepszej inwestycji wielofunkcyjnej w konkursie CEE Retail Awards; GRAND PRIX oraz tytuł najlepszej przestrzeni publicznej w ramach prestiżowego konkursu Nagroda Roku SARP 2021 czy Debiut konceptu gastronomicznego oraz tytuł Wydarzenie kulinarne roku – otwarcie Food Hallu Browary w ramach Food Business Forum.