Spacer śladami „Menu zbrodni” z Browarami Warszawskimi
17 maja o godzinie 18:00 z Browarów Warszawskich wyruszy spacer śladami przedwojennych lokali gastronomicznych Woli, który odsłoni mroczne kulinarno- kryminalne historie sprzed lat. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.
Wycieczkę poprowadzą Bartosz Paluszkiewicz, autor książki „Menu Zbrodni” oraz varsavianista Łukasz – Ostoja Kasprzycki, znany z projektu „Po Warszawsku”, który cyklicznie oprowadza wycieczki po Browarach Warszawskich. Przewodnicy zabiorą uczestników na wycieczkę śladami zbrodni opisanych w książce. Tłem fabuły, opartej o kryminalne historie przedwojennej Warszawy stały się restauracje i bary, w których spotykał się półświatek przestępczy.
– To już nasz kolejny spacer, tym razem nawiązujący do mrocznej strony historii gastronomii. Będzie naprawdę ciekawie, dlatego zapraszamy do odkrywania tajemnic Warszawy wszystkich chętnych – także osoby, które przy okazji Nocy Muzeów planują odwiedzić akurat tę część miasta - mówi Milena Nawrat, rzeczniczka prasowa Browarów Warszawskich.
Spacer rozpocznie się w sobotę, 17 maja o godzinie 18:00, na kolorowych schodach w Browarach Warszawskich, przy ul. Haberbuscha i Schielego 2.
Wydarzenie jest bezpłatne, ale obowiązują zapisy przez formularz https://forms.gle/a4yRK3YCZz5mShQL7
A dla tych, którzy lubią naprawdę konkretne śniadania, szef kuchni poleca burgera wołowego z jajkiem sadzonym. Na lekkie śniadanie kuchnia proponuje pomidory z burratą w pistacjowym pesto lub owsiankę Mamunji na słodko.
Jeśli przyjdziecie z dziećmi, możecie być pewni, że nie wyjdą głodne. Munja zaserwuje „pewniaki”: tosty z szynką i cheddarem, naleśniki z serkiem waniliowym, musem malinowym i owocami oraz mini gnocchi z sosem figowym, mascarpone i pistacjami w sosie śmietanowym z musem malinowym.
Pogoda coraz bardziej zachęca do wychodzenia na zewnątrz, dlatego śniadanie będziecie mogli zjeść w promieniach porannego słońca, w tropikalnym, zielonym ogródku pod palmami. To miejsce sprawdzi się nie tylko podczas śniadań, ale także wieczorem, gdy można wypróbować letnie menu koktajlowe, a w nim: orzeźwiające szprycery (Munja Spritz), mrożone herbaty (np. z marakują), sangrię z owocami oraz smoothies.
Brzmi dobrze? Jeśli tak, to rezerwujcie stoliki: 509 069 440.
Vidimo se!