TISZ Festiwal: Historia w kuflu – zwiedzanie Browaru Warszawskiego
W ramach tegorocznej edycji TISZ – Festiwalu Żydowskiego Jedzenia 19 października odbędzie się spacer po Browarze Warszawskim, w którym dziś także warzone jest piwo. Będzie to doskonała okazja do zwiedzenia do historycznych przestrzeni browaru oraz do poznania świata kulinarnych tradycji dawnej Warszawy.
Spacerując w pobliżu dzisiejszej ul. Grzybowskiej, warto na chwilę przystanąć i przypomnieć sobie, że Wola nie zawsze była nowoczesnym centrum biznesu. Jeszcze przed II wojną światową była to tętniąca życiem dzielnica przemysłowa, w której kluczową rolę odgrywało browarnictwo. Spacerując dziś ulicami i zielonymi skwerami Browarów Warszawskich, można poczuć zapach świeżo wypiekanego chleba i świeżo mielonej kawy. Ale także dowiedzieć się, jak dziś warzy się piwo. Taki właśnie spacer po Browarze Warszawskim zaproponuje Agnieszka Kuś – historyczka, varsavianista, autorka tekstów, przewodniczka, edukatorka muzealna i vlogerka, związana z Muzeum POLIN.
Jeśli jesteście ciekawi, jak wyglądają warzelnia i fermentownia oraz chcecie poznać tajniki warzenia piwa i historię naszego Browaru, koniecznie zarezerwujcie bilet:
- 19 października (sobota), godz. 15:00-17:00), KUP BILET
- Miejsce: Browary Warszawskie – Willa Fabrykanta, ul. Grzybowska 58, zbiórka przy wejściu od ul. Grzybowskiej
- Bilety: 50/40 zł do kupienia w kasach Muzeum POLIN lub online