Book

Baila Show & Dining
Bombay Masala
Executive lounge
Browary Food Hall
Gastronomy
Munja
Greek restaurant and bar in Mykonos
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe and Restaurant
Lecentano pizza
Port Royal
Sobremesa Tapas Bar
Warsaw Brewery
Browary Warszawskie bakery
Deseo Confectionery & Chocolaterie
Dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Good Lood
Vita Cafe
Crazy Butcher
Le Paradox
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Conference Center
Calypso fitness club
Executive lounge
Beauty Zone by Juźwin
ADN Conference Center
Baila Show & Dining
Bakery Browary Warszawskie
Bombay Masala
Calypso Fitness Club
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Laundry
Executive Lounge
Food Hall Browary
Gastronomy
Good Lood
Hamski Barber
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Lecentano pizza
Sobremesa Tapas Bar
Beauty Zone by Juźwin | Kobielski
Warsaw Brewery
Vita Cafe

Wybierz swój język

Book

Baila Show & Dining
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
Bombay Masala
dobro & dobro cafe
Executive lounge
Food Hall Browary
Munja
Greek restaurant and bar in Mykonos
Nine's 
Olivos Cafe and Restaurant
Sakana Sushi Bar
Sobremesa Tapas Bar
Warsaw Brewery
Browary Warszawskie bakery
Deseo Confectionery & Chocolaterie
Dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Good Lood
Vita Cafe
Crazy Butcher
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Conference Center
Well fitness
Executive lounge
Hamski hairdresser
Beauty Zone by Juźwin 
ADN Conference Center
Alma
Baila Show & Dining
BAKEN
Bakery Browary Warszawskie
Warsaw Brewery
Bombay Masala
By Juźwin
Well Fitness
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Lounge
Food Hall Browary
Good Lood
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Sakana Sushi Bar
Sobremesa Tapas Bar
Vita Cafe
Express

Wybierz swój język

Browar Warszawski

Kadzie pełne sezo-nowości

Browar Warszawski otwiera beczki z latem.

piwa

POCZUJ PRAWDZIWY SMAK LATA

Za moment Browar Warszawski skończy rok. Pierwszy i pierwszorzędny rok swojej działalności. Pierwszorzędny, bo wpadły im już niezwykle ważne i znaczące w branży nagrody na najważniejszych piwnych konkursach. I tenże Browar Warszawski postanowił uczcić swoje pierwsze urodziny warząc wyjątkowe i niezwykle sezonowe piwa, które być może wkrótce przytulą kolejne wyrazy uznania od jurorów na browarniczych imprezach. 

Lato zapowiada się w tutejszych kadziach i fermentorach wyśmienicie. Piwowarzy pomyśleli chyba o wszystkich typach piwoszy i piwoszek wypełniając sezon niezwykle zróżnicowaną gamą warzonych u siebie piw. Po kolei.

Po pierwsze: piwo o smaku... dzieciństwa? 

Na początek nie lada gratka dla dorosłych, którzy w Dzień Dziecka chcieliby sobie przypomnieć smak własnego dzieciństwa. Pamiętacie gumy Turbo i Donald? Browar Warszawski poszedł na całość i postanowił Wam przypomnieć ich smak w nieco innej, bo płynnej formie. 

„Piwo z gumą balonową” będzie dostępne na Dzień Dziecka ale tylko dla dorosłych i w baaardzo ograniczonej ilości dwóch 30-litrowych keg. W smaku dominować będzie słodkie połączenie banana, truskawki, marakui i pomarańczy, a bukiet aromatów wypełnią gumy do żucia. Donald? Turbo? A może jeszcze inne? Jest tylko jeden sposób, by to sprawdzić – i oczywiście radzimy się spieszyć, bo z dużym prawdopodobieństwem to piwo będzie dostępne wyłącznie w Dzień Dziecka. 

Po drugie: rześkie nuty na upały 

Lato zdecydowanie nie jest dobrą porą roku na ciężkie, wysokoprocentowe piwa. W upały wszyscy szukamy przecież ochłody i orzeźwienia. I dlatego jako druga nowość sezonu pod nalewaki w Browarze Warszawskim wskoczą beczki z piwami z limitowanej serii „Summer Sour”. 

Letnie piwa warzone w piwnicach Browaru będą kwaśne, a w najlepszym razie kwaskowate. Ich bazą będą jasne i lekkie słody oraz płatki owsiane i pszenne. To właśnie dzięki płatkom piwo staje się bardziej „smukłe”, „aksamitne” i „puszyste” zyskując przy tym wielowymiarową teksturę, która pieści nasze podniebienia. Summer Sour w momencie dodania do kadzi konkretnych soków i pulp owocowych staje się serią wyjątkowych piw, które latem postanowił serwować Browar Warszawski. 
Acz... jest jeszcze jeden istotny składnik, który uczyni te piwa pełnymi (wyrazistości, kwasowości, rześkości i świeżości). Mowa o bakteriach kwasu mlekowego – których obecność w piwie dla miłośników  nie będzie raczej zaskoczeniem. To dzięki nim piwo nabiera kwaśnego charakteru i jogurtowości. 

Zakwaszone tymi bakteriami środowisko brzeczki wespół ze świeżymi pulpami i sokami owocowymi (Browar na pierwszy „ogień” wybrał tu brzoskwinie, dragon fruit, truskawki, maliny i pracuje nad udoskonaleniem mixów marakuja-mango i pomarańcz-grejpfrut) sprawi, że upały nie będą tak męczące. 

A może Wy macie jakieś kompozycje owocowe których chcielibyście spróbować, aby były dodane do kolejnego piwa? Sami podczas wizyty w Browarze możecie zasugerować owoc, który powinien zostać dodany do piwa w następnej partii ;) Tutejsza załoga jest na takie wskazówki bardzo otwarta, więc sugerujcie śmiało. 

Po trzecie: doznania z destylatem w tle 
 
Tym, którym nie w smak są owocowe odmiany piwa, Browar Warszawski zgotował nie lada niespodziankę. Jest nią piwo dolnej fermentacji - Porter Bałtycki będący „owocem” udanej kooperacji Browaru Warszawskiego z „Taste of Whisky”. 

Jest to porter leżakujący w beczkach po szkockiej whisky. A konkretniej, w beczkach z dębu amerykańskiego, w których leżakowały 22- i 24-letnia whisky. 

Robotę robi tu charakter beczki w której leżakował destylat. Miał on sporo czasu, by wniknąć w strukturę drewna beczek, zwłaszcza że jedna z nich „pracowała” z whisky od 1976 roku. Blisko 50 lat kontaktu z różnymi destylatami przełożyły się zarówno na bukiet smakowy, jak i aromatyczny leżakującego w nich obecnie portera. 
 
Pojawi się on w 3 wersjach – „sauté”, czyli w wersji podstawowej, oraz porter leżakowany w dwóch różnych beczkach po whisky, a ponadto – dla koneserów będzie dostępna ograniczona ilość destylatów leżakujących w tych beczkach, tak by można było sączyć owe piwo, porównać go z whisky i „wyczuć”, co z tego czystego szkockiego destylatu dębowe beczki oddały leżakującym w nich porterom. 

Podkreślmy, że Porter Bałtycki będzie miał swoją premierową odsłonę latem, jednak na stałe do karty rzemieślniczych browarów warzonych w Browarze Warszawskim trafi dopiero w sezonie jesienno-zimowym.

Po czwarte: solidnie nachmielona IPA 

Ostatnią „tegoletnią” nowością będzie IPA, a konkretniej New England IPA. Jak sama nazwa wskazuje, będzie to piwo gdzie do zasypu użyty został słód owsiany oraz płatki owsiane i pszenne, które nadadzą mu „gęstą”, aksamitną strukturę. 

New England IPA w procesie rzemieślniczej produkcji zostało solidnie nachmielone nowofalowymi odmianami amerykańskich chmieli, których specyficzny aromat będzie jednym ze znaków rozpoznawczych tej sezonowej nowości rodem z Browaru Warszawskiego. 

Podsumowując, lato zapowiada się w Browarze Warszawskim rześko. Będą piwa kwaśne, za to doskonale gaszące pragnienie podczas upalnych dni. Czasu, by spróbować wszystkich macie niewiele – Porter Bałtycki pojawi się w limitowanej ilości, podobnie jak piwo z gumą balonową, które pojawi się w Dzień Dziecka i niewykluczone, że tylko dosłownie na chwilę.  

A w planach nieco odleglejszych Browar Warszawski ma kooperacje z innymi Browarami. O tym, co z nich wyniknie i kiedy owoce takiej współpracy będą gotowe oraz dostępne z kranu i w butelkach, damy Wam znać jako pierwsi.