Book

Baila Show & Dining
Bombay Masala
Executive lounge
Browary Food Hall
Gastronomy
Munja
Greek restaurant and bar in Mykonos
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe and Restaurant
Lecentano pizza
Port Royal
Sobremesa Tapas Bar
Warsaw Brewery
Browary Warszawskie bakery
Deseo Confectionery & Chocolaterie
Dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Good Lood
Vita Cafe
Crazy Butcher
Le Paradox
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Conference Center
Calypso fitness club
Executive lounge
Beauty Zone by Juźwin
ADN Conference Center
Baila Show & Dining
Bakery Browary Warszawskie
Bombay Masala
Calypso Fitness Club
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Laundry
Executive Lounge
Food Hall Browary
Gastronomy
Good Lood
Hamski Barber
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Lecentano pizza
Sobremesa Tapas Bar
Beauty Zone by Juźwin | Kobielski
Warsaw Brewery
Vita Cafe

Wybierz swój język

Book

Baila Show & Dining
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
Bombay Masala
dobro & dobro cafe
Executive lounge
Food Hall Browary
Munja
Greek restaurant and bar in Mykonos
Nine's 
Olivos Cafe and Restaurant
Sakana Sushi Bar
Sobremesa Tapas Bar
Warsaw Brewery
Browary Warszawskie bakery
Deseo Confectionery & Chocolaterie
Dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Good Lood
Vita Cafe
Crazy Butcher
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Conference Center
Calypso fitness club
Executive lounge
Hamski hairdresser
Beauty Zone by Juźwin 
ADN Conference Center
Alma
Baila Show & Dining
BAKEN
Bakery Browary Warszawskie
Warsaw Brewery
Bombay Masala
By Juźwin
Calypso Fitness Club
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Lounge
Food Hall Browary
Good Lood
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Sakana Sushi Bar
Sobremesa Tapas Bar
Vita Cafe
Express

Wybierz swój język

Browary warszawskie

Gęsina na Świętego Marcina

Święto Niepodległości Polski przypada akurat na ten sam dzień, co imieniny Św. Marcina. A jak wiadomo „na Świętego Marcina najlepsza gęsina”. Coś więc jednak Polaków i gęsi w zabawnym rechocie historii połączyło. I dobrze, bo polska gęsina jest i pyszna, i zdrowa.

GĘSINA NA ŚWIĘTEGO MARCINA

Mikołaj Rej byłby zapewne nieco zmieszany, gdyby dowiedział się, że współczesne Święto Niepodległości Polski przypada akurat na ten sam dzień, co imieniny Św. Marcina. A jak wiadomo „na Świętego Marcina najlepsza gęsina”. Coś więc jednak Polaków i gęsi w zabawnym rechocie historii połączyło. I dobrze, bo polska gęsina jest i pyszna, i zdrowa.

Ale nie tylko o niej dziś piszemy, bo w Browarach szykuje się dwutygodniowe nie-tylko-gęsinowe-świętomarcinowe wydarzenie, podczas którego nie trzeba będzie jechać do Poznania, by spróbować niesamowitych i jakże wyjątkowych Rogali Świętomarcińskich. A trzeba Wam wiedzieć, że te rogale wypełnione są szczęściem! To znaczy wypełnione są wyjątkową masą migdałowo-makową, zawinięte w delikatne ciasto i polane lukrem, ale jak zapytacie mieszkańców Poznania, jak smakują te rogale, to powiedzą Wam właśnie, że tak smakuje szczęście.

Brzmi apetycznie? No to przejdźmy do szczegółów.

Z myślą o Waszych podniebieniach i o przeciwdziałaniu skutkom jesiennej szarugi (tfu-tfu, odpukać) nasze restauracje, cukiernie, kawiarnie i piekarnie przygotowały dla Was fantastyczne świetomarcińskie przepyszności.

Gastronomja – restauracja, która o polskiej i staropolskiej kuchni, którą Mikołaj Rej kochał (ba! Rej spisał był bodaj jeden z najstarszych polskich przepisów na buraczki!) zaprasza w najbliższych tygodniach na konfitowane udo gęsi z pieczonymi ziemniaczkami francuskimi w ziołach i z glazurowanymi buraczkami (możecie dopytać kelnera czy wg przepisu owego XVI-wiecznego poety).

Japonka z kolei postanowiła zaskoczyć wszystkich japońską wersją gęsiny w postaci unikatowej rolki z konfitowaną gęsią i żurawiną, która będzie dostępna w menu tylko przez 10 dni (10-20.11.)

Sobremesa stawia na iście hiszpańską wersję celebrowania imienin Świętego Marcina i podaje przez 3 dni (10-12.11.) grillowaną pierś z gęsi w towarzystwie puree z selera z miodem, Amadine patatas, wiśni marynowanych w Pedro Ximenez, figa oraz aioli z bergamotką.

Browar Warszawski wyczarował dla Was praktycznie całe sezonowe menu, które obowiązywać będzie przez ponad 2 tygodnie (11-27.11) i w którym znajdzie się i foie gras z gęsich wątróbek, i bigos z gęsiną, i pół gęsi pieczonej z kaszą gryczaną i jabłkami, i gęś pieczona w całości z kaszą gryczaną i jabłkami, a na deser... Rogale Świętomarcińskie.

Food Hall Browary to 11 konceptów kulinarnych uwielbianych przez warszawiaków i turystów odwiedzających Browary. Tu również królować będzie gęsina, a konkretniej pojawi się ona we wszystkich konceptach. Jeden koncept oznacza jedno danie z gęsiną w roli głównej. Tutaj zdecydowanie będzie w czym wybierać

A te rogale marcińskie? Gdzie ich szukać poza wspomnianym przed chwilą Browarem Warszawskim? Wypieką je dla Was Vita Cafe oraz słynne na cały Kukbuk Bakery Browary. Nie możemy nie wspomnieć o DESEO, w którym czeka na Was San Martin – czyli  DESEOWA wersja rogala świętomarcińskiego. I możemy obiecać, że tych rogali pozazdrości nam cały Poznań.

A tych, którzy chcieliby upichcić lub upiec gęsinę w domowych pieleszach i skosztować rzadko spotykanych wędlin i podrobów gęsiej proweniencji, zapraszamy do składania zamówień w mięsnych delikatesach Crazy Butcher. Tylko pamiętajcie, że chętnych na świeżą gęsinę od sprawdzonych dostawców może być więcej niż owej gęsiny, więc w Crazy Butcher obowiązuje zasada „kto pierwszy ten lepszy”, a po odbiór w kolejce prosimy ustawiać się gęsiego.