Wybierz swój język
Wybierz swój język
Wybierz swój język
Pieczemy chleb, choć może brzmi to banalnie, dla nas jest to wielka sprawa. Przy wypieku chleba nie interesują nas drożdże. Nasze pieczywo powstaje z 4 podstawowych składników – mąki, wody, zakwasu i soli. Mąka przyjeżdża do nas z polskiego młyna, a nasz zakwas dokarmiamy bez przerwy od 4 lat. Skupiamy się na jakościowych produktach, nie idziemy na skróty i interesuje nas długa fermentacja i perfekcyjny wypiek.
Wszystko zaczęło się od piekarni, z czasem jednak nasz koncept naturalnie stał się czymś więcej.
Fascynacja prostotą, fantastycznymi produktami od lokalnych rolników, poszukiwaniem komfortowych smaków z dzieciństwa — to wszystko popchnęło nas mocniej w stronę restauracji. Zaczęliśmy od śniadań i kawy z przelewu, by z czasem wejść także w świat wieczornych spotkań przy kolacji, z kieliszkiem naturalnego wina.
BAKEN to prosty skandynawski stylu, pełen drewna, designerskich dodatków i sztuki.Przestrzeń zaprojektowała właścicielka Aleksandra Dojnikowska, a jego wykonaniem zajęła się zaprzyjaźniona ekipa, z którą współpracujemy od lat przy wszystkich lokalach. Design łączy się tu z funkcjonalnością, po prostu.
Zgodnie z naszą maksymą ma być SIMPLE AS F*CK — prosto, dobrze i komfortowo.
ŚNIADANIE
Świeżo wypiekany chleb, słone, puszyste masło – tylko tyle i aż tyle wystarczy, by dobrze rozpocząć dzień. Naszą dewizą jest powiedzenie „simple as f*ck” i właśnie na tej zasadzie tworzymy nasze menu. Ma być krótkie i oparte na sezonowych produktach, do których podchodzimy z dużym szacunkiem.
Minimalizm wiążemy również z jakością, a tą dostaniemy głównie od lokalnych wytwórców, dlatego większość używanych przez nas produktów pochodzi z zaprzyjaźnionych gospodarstw z naszej okolicy. Spotkacie u nas nabiał od Mariana Nowaka, warzywa od Majlertów, zioła i pomidory od Jabłońskich, jajka od szczęśliwych kur z Roźwienicy czy polską mozarellę od Bianca Mozarella. O całość dba nasz szef kuchni Michał Toczyłowski.
WINO
W BAKEN napijesz się także naturalnego wina, powstałego tzw. metodą pradawną.
Pet-Naty (petillant-naturel) czyli wina naturalnie musowane, butelkowane bez wtórnej fermentacji, dzięki czemu zachowują wyjątkową świeżość. Kieliszek wina to zawsze dobre rozwiązanie.
Od poniedziałku do piątku zapraszamy na WORK WINE BALANCE, czyli simple as f*ck happy hours, dla zachowania równowagi po pracy 2 kieliszki w cenie 1 dotyczy wina z dzbana oraz wybranego wina tygodnia.
BAR WIECZORNY
Kieliszek naturalnego wina, chleb, masło i domowe talerzyki pełne komfortowe jedzenia. Tak właśnie wygląda wieczór w BAKEN w Browarach Warszawskich. Codziennie od 17:00 do 22:00/00:00 zamieniamy się w przytulne bistro, w którym spędzisz czas ze znajomymi. Właśnie wtedy zjesz u nas talerzyki pełne sezonowego comfort foodu przyrządzonego z najwyższej jakości produktów pochodzących głównie od lokalnych rzemieślników. Wieczorami napijesz się naturalnie musujących Pet-Natów starannie wyselekcjonowanych przez Mateusza Makowskiego, który wyszukał dla Was prawdziwe perełki zarówno z polskich jak i zagranicznych winnic. Wszystko to oczywiście w akompaniamencie chrupiącego chleba i kremowego masła. Czy może być lepiej?
Adres:
ul. Krochmalna 61
Czynne
BAKEN BROWARY WARSZAWSKIE
Poniedziałek – Czwartek 8:00 – 23:00
Piątek – Sobota 8:00 – 00:00
Niedziela – 8:00 – 22:00
SPOTKANIA
Chętnie zorganizujemy dla Ciebie eventy, śniadanie prasowe, brunch, kolację lub catering.Daj nam znać czego potrzebujesz na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.