Book

Baila Show & Dining
Bombay Masala
Executive lounge
Browary Food Hall
Gastronomy
Munja
Greek restaurant and bar in Mykonos
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe and Restaurant
Lecentano pizza
Port Royal
Sobremesa Tapas Bar
Warsaw Brewery
Browary Warszawskie bakery
Deseo Confectionery & Chocolaterie
Dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Good Lood
Vita Cafe
Crazy Butcher
Le Paradox
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Conference Center
Calypso fitness club
Executive lounge
Beauty Zone by Juźwin
ADN Conference Center
Baila Show & Dining
Bakery Browary Warszawskie
Bombay Masala
Calypso Fitness Club
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Laundry
Executive Lounge
Food Hall Browary
Gastronomy
Good Lood
Hamski Barber
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Lecentano pizza
Sobremesa Tapas Bar
Beauty Zone by Juźwin | Kobielski
Warsaw Brewery
Vita Cafe

Wybierz swój język

Book

Baila Show & Dining
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
Bombay Masala
dobro & dobro cafe
Executive lounge
Food Hall Browary
Munja
Greek restaurant and bar in Mykonos
Nine's 
Olivos Cafe and Restaurant
Sakana Sushi Bar
Sobremesa Tapas Bar
Warsaw Brewery
Browary Warszawskie bakery
Deseo Confectionery & Chocolaterie
Dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Good Lood
Vita Cafe
Crazy Butcher
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Conference Center
Well fitness
Executive lounge
Hamski hairdresser
Beauty Zone by Juźwin 
ADN Conference Center
Alma
Baila Show & Dining
BAKEN
Bakery Browary Warszawskie
Warsaw Brewery
Bombay Masala
By Juźwin
Well Fitness
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Lounge
Food Hall Browary
Good Lood
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Sakana Sushi Bar
Sobremesa Tapas Bar
Vita Cafe
Express

Wybierz swój język

RESTAURACJE

Wyraj

Browary Warszawskie

Wyraj, wedle dawnych słowiańskich wierzeń to mityczna kraina, do której wędrują dusze w zaświaty. 

Wyobrażano ją sobie jako rajską przestrzeń w koronie świętego drzewa, gdzie dusze wypoczywają, ucztują, sycą się wszelkimi dobrami w otoczeniu bujnej natury i towarzystwie bóstw. 

W naszym warszawskim Wyraju inspirujemy się dawną i nie tak dawną kulturą Słowian, historią, tradycją oraz czerpiemy z polskiej natury co najlepsze, jak niegdyś nasi przodkowie. Dziś na nowo odkrywamy nasze rodzime zapomniane dziedzictwo.  

Kuchnia  to próba przywrócenia w nowym wydaniu dawnych przepisów, które opierają się na swej unikalności. Bar serwuje rodzime trunki i nietuzinkowe napitki oparte na wiekowych recepturach. 

Uczta w Wyraju dzieli się na dwie pory - ucztę dzień i ucztę noc, co odzwierciedla cykl życia dawnych Słowian. Podczas uczty dzień skosztujecie u nas wyjątkowych pajd na rzemieślniczym pieczywie oraz najstarszej formy pieczywa, czyli podpłomyków z rozmaitymi dodatkami.

Gdy zachodzi słońce zmieniamy nastrój - zapalamy świece, przygaszamy światła, a tym samym rozpoczynamy  ucztę noc! W Wyraju uczta trwa od świtu do nocy, symbolizuje to  suto zastawiony stół. Ucztę zaczynamy od popasów, czyli słowiańskich tapasów  oraz pieńków, to jest zakąsek i przekąsek z rodzimych serowarni i wędzarni. Kolej na zalewajki i polewki, czyli zupy wegetariańskie lub mięsne. Kulminacyjnym momentem uczty  jest obiata, czyli dania główne, wśród których zawsze obecna jest pozycja rybna, wegetariańska, ptactwo oraz dziczyzna. Finał uczty stanowią wety, czyli desery, a całość uczty dopełniają wyjątkowe napitki i trunki od polskich dostawców. Wszystkie te dobra przyrządzane są na bieżąco z sezonowych, najświeższych i selekcjonowanych składników. Fundament kuchni i baru Wyraju  stanowi tradycyjny wyrób i polski produkt.

Wyraj to miejsce tworzone w zgodzie z naszym wyobrażeniem o polskim fenomenie i wyjątkowej gościnności. Oparliśmy się na istocie przyrody i mocy natury, która przemawia przez różnorodność i bogactwo pór roku. Wnętrze pełne jest naturalnych materiałów, przemawia także symbolizm wyrażony w detalu architektonicznym wnętrza. Dla wzbogacenia aury palimy wonne kadzidła. Odgrywa to kluczową rolę w tworzeniu naszej tajemniczej i mistycznej opowieści. 

Wyraj jako miejsce to pewne zderzenie historii ze współczesnością. Teraźniejszość spotyka tu przeszłość i przenosi w przyszłość.  Dawna kultura Słowian oraz nasza historia ma odzwierciedlenie w detalu architektonicznym wnętrza oraz sztuce wyrażonej na arrasach, które snują opowieść o uczcie trwającej w świętym gaju od świtu do nocy. 

Wyraj to miejsce ze szczególną atmosferą, słowiańska uczta w sercu syreniego grodu Warsa i Sawy!

 

 

Tip czysto informacyjny

Adres:
ul. Krochmalna 61

Czynne

poniedziałek - piątek
8.00 - 22.00
sobota
9.00 - 21.00
niedziela
10.00 - 17.00

Czynne:   

wtorek
10.00 - 22.00
środa-czwartek
12.00 - 23.00
piątek - sobota
10.00 - 01.00
niedziela
10.00 - 22.00

Adres:

Krochmalna 59, 00-864 Warszawa

tel.: 570 - 010 - 570

 

KAWA Z DOWOLNYM CIASTKIEM

dla pracowników Browarów Warszawskich

3

Croque na brunch -20% z kodem wiosna

-20%