Book

Baila Show & Dining
Bombay Masala
Executive lounge
Browary Food Hall
Gastronomy
Munja
Greek restaurant and bar in Mykonos
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe and Restaurant
Lecentano pizza
Port Royal
Sobremesa Tapas Bar
Warsaw Brewery
Browary Warszawskie bakery
Deseo Confectionery & Chocolaterie
Dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Good Lood
Vita Cafe
Crazy Butcher
Le Paradox
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Conference Center
Calypso fitness club
Executive lounge
Beauty Zone by Juźwin
ADN Conference Center
Baila Show & Dining
Bakery Browary Warszawskie
Bombay Masala
Calypso Fitness Club
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Laundry
Executive Lounge
Food Hall Browary
Gastronomy
Good Lood
Hamski Barber
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Lecentano pizza
Sobremesa Tapas Bar
Beauty Zone by Juźwin | Kobielski
Warsaw Brewery
Vita Cafe

Wybierz swój język

Book

Baila Show & Dining
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
Bombay Masala
dobro & dobro cafe
Executive lounge
Food Hall Browary
Munja
Greek restaurant and bar in Mykonos
Nine's 
Olivos Cafe and Restaurant
Sakana Sushi Bar
Sobremesa Tapas Bar
Warsaw Brewery
Browary Warszawskie bakery
Deseo Confectionery & Chocolaterie
Dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Good Lood
Vita Cafe
Crazy Butcher
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Conference Center
Well fitness
Executive lounge
Hamski hairdresser
Beauty Zone by Juźwin 
ADN Conference Center
Alma
Baila Show & Dining
BAKEN
Bakery Browary Warszawskie
Warsaw Brewery
Bombay Masala
By Juźwin
Well Fitness
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Lounge
Food Hall Browary
Good Lood
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Sakana Sushi Bar
Sobremesa Tapas Bar
Vita Cafe
Express

Wybierz swój język

DZIEŃ PIZZY

Pizza - o co całe zamieszanie

9 lutego niejeden piec Browarów Warszawskich zostanie rozgrzany do czerwoności, aby serwować najlepszą pizzę w mieście z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy! 

pizza-day

Olivos Cafe & Restaurant

Wyjątkowy smak i kolory przypominające flagę Włoch poruszyły zarówno królewskie podniebienie jak i serce. Jednak to zdarzenie nie miało wpływu na światową popularność pizzy. Włoska biedota, która zdecydowała się na masową emigrację do Stanów Zjednoczonych zabrała ze sobą przepis na pyszną pizzę. Zaczęli otwierać pierwsze restauracje, w których serwowali narodowy afrodyzjak i tym sposobem przekonali Amerykanów do swojej potrawy. Od tamtego czasu pizza zaczęła podbijać świat. Amerykanie znani jako prekursorzy nowoczesności twierdzą, że pizza powstała w Neapolu, ale została podarowana światu przez Amerykanów.

Rozsławiona na całym świecie pizza, nie tylko została okrzyknięta mianem zdrowego fast fooda, ale również w 2017 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa ludzkości UNESCO.

Jedno jest pewne - dzisiaj pizzę jedzą wszyscy. Jedni uwielbiają klasyczne smaki włoskie. Inni amerykańską wersję, pełną sera. Znajdą się również fani pity oraz siostry pizzy- foccaci. Prawda jest taka, że nie ważne gdzie powstała pierwsza pizza, ważne że w Browarach Warszawskich możecie spróbować każdej wersji.

SKĄD POCHODZI PIZZA?

Od wieków cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Powszechnie znana jako włoska, na co dzień serwowana w każdym kraju. Pizza nie jedno ma imię, a jej narodowość to kwestia sporna.

Historia sięga X wieku, gdy po raz pierwszy w okolicach Neapolu, zaserwowano potrawę o nazwie pizza. Jednak czy to czyni pizzę włoskim wynalazkiem?  Starożytni Grecy znani byli z wypiekania okrągłych placków pokrytych warzywami, ziołami i oliwą z lokalnych oliwek. Do dziś turyści odwiedzają Grecję ciesząc się smakiem starożytnej pity. Pierwsza pizza podana w Neapolu swoim wyglądem, bardziej właśnie przypominała grecki chleb wypełniony dodatkami niż dzisiejszą pizzę serwowaną w restauracjach.

Na tym jej historia się nie kończy. Kiedy Kolumb sprowadził do Europy pomidory, to na zawsze odmieniło przepis na pizzę i jej dalsze, międzynarodowe losy. Włosi połączyli je z bazylią oraz mozzarellą i przygotowali pizzę dla swojej nowej władczyni Margherity. 

Munja

pizza to włoski wynalazek, zainspirowany kuchnią grecką znany dzięki Amerykanom. 



HAPPY PIZZA DAY! 
9 do 13 LUTEGO 2022.

Już w środę zapraszamy Was w nasze progi, gdzie świętować będziemy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Każdy znajdzie coś dla siebie. Polecamy Wam nasze restauracje, w których możecie spróbować pizzy i jej rodzinnych odmian.

W Olivos, odnajdziecie balans międzypokoleniowy, co oznacza, że będziecie mogli cieszyć się kuchnią włoską i grecką w jednym miejscu.

Munja Browary Warszawskie to jedyna restauracja serwująca kuchnię adriatycką- pełną bałkańskiego ognia, a jednocześnie śródziemnomorskiej lekkości. Szef kuchni Łukasz Piotrowski to nie tylko kucharz, ale również podróżnik, który poszukując wyjątkowych smaków zwiedził wszystkie zakątki Bałkanów i Włoch. Jeżeli lubicie pizzę prosto z pieca opalaną wyłącznie węglem i drewnem to Munja jest miejscem idealnym dla Was. Dodatkowo serwują tam „Tartufi”, która jest afrodyzjakiem wśród pizzy - idealna dla wielbicieli trufli.

Octo Pasta&Pizza to idealna restauracja dla osób wiernych włoskim korzeniom, które pragną skosztować prawdziwej neapolitańskiej pizzy.

Pizza Lecentano

Octo Pizza | Pasta

Lecentano to miejsce, w którym każdy znajdzie pizzę dla siebie, od klasycznej Margheritty po Frutti di mare. Dodatkowo jest idealna dla miłośników włoskich klimatów, ponieważ jej wnętrze przypomina urokliwe włoskie uliczki. Restauracja Lecentano to włoska kuchnia, która jak amerykanie podąża za nowościami i serwuje pizzę bez glutenu i laktozy.

ALE TO NIE WSZYSTKO!
MAMY DLA WAS NIESPODZIANKĘ!

Cieszymy się, że możemy zaprosić Was do wspólnego świętowania Międzynarodowego Dnia Pizzy w Browarach Warszawskich. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was coś specjalnego. Zapraszamy Was do wzięcia udziału w konkursie.

Do wygrania jest voucher o wartości 1000 zł do jednej wybranej restauracji: Munja Browary Warszawskie, Octo Pasta&Pizza, Pizza Lecentano lub Resteuracja Olivos.

Kiedy: 5 do 13 lutego lutego

Zasady: W dniu 05.02.2022 na profilu Browarów Warszawskich zostanie umieszczony post z zadaniem konkursowym.

Odwiedźcie nas i razem z nami świętujcie dzień pizzy!

Bądź z nami w Kontakcie