HISTORIA GRODZISKIEGO
Tradycja warzenia piwa grodziskiego sięga późnego średniowiecza. Pierwsze wzmianki na jego temat. datuje się na 1301 rok. Grodziskie to zupełnie odrębny i całkowicie polski styl piwa, który jest uznawany na świecie.
Związany jest rzecz jasna z Grodziskiem Wielkopolskim. Rozkwit popularności piwa grodziskiego to XVII i XVIII wiek. W 1601 roku pojawił się grodziski statut piwowarski ściśle regulujący zasady produkcji i chroniący wysoką jakość piwa. Złamanie zasad groziło surowymi karami. Ponoć piwo z każdej beczki próbowane było przez grodziskich rajców i wtedy dopiero mogło otrzymać pieczęć gwarantującą jego oryginalność.
Grodziskie to bardzo lekkie piwo, warzone jedynie w Grodzisku Wielkopolskim. Jest piwem górnej fermentacji, powstaje w pełni z wędzonego drewnem dębowym słodu pszenicznego i jest poddawane refermentacji w butelce. Oznacza to, że w piwie pozostają żywe drożdże, które w dalszym ciągu pracują zmieniając cukry w alkohol, podnosząc wysycenie piwa i zwiększając trwałość piwa. Tak, piwo to nie musi być poddawane pasteryzacji, by długo mogło cieszyć swoim smakiem. Piwo jest mocno nagazowane, przez co przylgnęło do niego określenie "polski szampan".
W pierwszej połowie XIX wieku w Grodzisku Wielkopolskim funkcjonowały dwa browary i uruchomiono trzeci. W okresie międzywojennym w mieście działało już pięć browarów współpracujących w ramach Zjednoczonych Browarów Grodziskich. Piwo było eksportowane do 37 krajów, w tym USA, Chin i państw Afryki.
GRODZISKIE PIWOBRANIE
Od 1976 roku organizowane było Grodziskie Piwobranie, impreza związana z browarnictwem. W czasie jej trwania prowadzone były seminaria dla specjalistów z branży, giełdy birofilów, konkursy i wystawy piwne. Na ten przykład w 1977 można było spróbować m.in. Żywca, Okocimia i Wrocławskiego Fulla oraz całej gamy piw czeskich - tak donosiła prasa lokalna. Do tradycji Grodziskiego Piwobrania powrócono, gdy reaktywowano Browar Grodzisk.
UNIKALNE SZKŁO
Dwa zdania o szkle do grodziskiego, bo jest ono bardzo nietypowe. Piwo grodziskie serwuje się w wysokim, rozszerzającym się ku górze pokalu. Przypomina ono kieliszek do szampana. Tak skonstruowane szkło pozwala cieszyć się wyjątkowo jasną barwą piwa i bąbelki pędzące dzięki wysokiemu nasyceniu oraz budującą się pianę.
Tym, którzy nigdy nie pili piwa grodziskiego, polecamy choć raz skosztować, a jest gdzie bo w Browarze Warszawskim piwo grodziskie warzone jest od 2021roku!
Wpadnijcie spróbować ;)
*Cały artykuł pochodzi ze strony www.piwnepodroze.pl
Regulamin Midsommar - rezerwacja warsztatów w Browarach 24-26 czerwca 2022