Wybierz swój język
Wybierz swój język
Wybierz swój język
Czy można zrobić chleb z ziemniaków? Nie tylko można, ale – gdy już go spróbujesz – zdziwisz się, że nie można... bez niego żyć :) No więc dobra wiadomość jest taka, że Bakery w Browarach Warszawskich umie w chleb ziemniaczany. Choć oczywiście znajdziesz tu również inne, bardziej konserwatywne wyrazy piekarniczego fachu, jak chleby, bułki i bagietki – pszenne, żytnie i mieszane, z ziarnami, pestkami, nasionami... Długo by wymieniać, szybciej będzie po prostu poznać je wszystkie osobiście.
Szefowie tej piekarni – Michał Paleta i Bartłomiej Rychcik postarali się, by wszystkie tutejsze wypieki bazowały na naturalnym zakwasie. Sztuczne dodatki, barwniki i polepszacze nie mają tu prawa wejścia, a jeśli nie wierzysz nam na słowo, to sprawdź to na własne oczy. Zaplecze nie ma nic do ukrycia i wszystkie etapy produkcji możesz bez skrępowania obserwować przez szklane ściany. Przyznasz, że nie wszędzie można podglądać, jak powstaje, rośnie i zarumienia się zdrowe, naturalne pieczywo. A my zaręczamy, że to robi wrażenie.
Piekarnicze słodycze reprezentuje tu zaskakujący crufin, w którego kruchym cieście skrywa się płynne nadzienie. Ten z kremem pistacjowym to prawdziwy majstersztyk. Zasłużoną i dobrą sławą cieszą się też tutejsze croissanty, co nie dziwi o tyle, że Bakery to piekarnia polsko-francuska. Opowiedzielibyśmy Ci jeszcze kilka słów o tutejszym pain au chocolat, ale chyba najpierw zrobimy sobie przerwę na kanapkę.
W Bakery możesz rozsiąść się przy jednym ze stolików, napić się czegoś ciepłego i zamówić tzw. spersonalizowane kanapki robione „na świeżo”. Z pastą jajeczną, awokado, pasztetem, salami... Dalibyśmy sobie piętkę uciąć, że nie tylko po nie będziesz tu wracać z wypiekami na twarzy.
Adres:
ul. Grzybowska 56
Czynne: