Restauracje

BOMBAJ MASALA

Bombaj Masala

Indyjskość na pięć papryczek

Trochę się teraz czujemy, jak by ktoś nam kazał tłumaczyć warszawiakom, czym jest Pałac Kultury i Nauki w Warszawie. Bo mniej więcej tak samo, jak PKiN jest im znana sieć lokali Bombaj Masala. Ale gdyby jednak spróbować opisać nowy koncept w naszym globalnym tyglu gastronomicznym jednym zdaniem, to brzmiałoby ono tak. BOMBAJ MASALA w Browarach Warszawskich to pałac indyjskich smaków.

A było to tak. Dawno, dawno temu... w 2009 roku otworzyli pierwszą restaurację tuż pod nosem mokotowskiej Ambasady Indii. Kto? Jak to kto? Karolina i Kedar – polsko-indyjskie małżeństwo, które dawno, dawno temu złożyło sobie i Warszawie przysięgę, że otworzy nas na feerię niezwykłych smaków dań rodem z Indii.

Tamten pierwszy lokal już nie istnieje, a dziś ambasady indyjskiej kuchni sygnowane logo Bombaj Masala znajdują się w kilku zakątkach stolicy. Jednak – co zgodnie podkreślają właściciele – to właśnie najnowszy BOMBAJ MASALA w Browarach Warszawskich będzie miejscem na wskroś wyjątkowym.

To, że szefem kuchni będzie tu Hindus z dziada pradziada, jest oczywiste. To, że w menu będzie to wszystko, na co ślinka cieknie warszawiakom otwartym na egzotykę, również jest pewne. Ale... sporym novum, na które już teraz możesz sobie ostrzyć zmysły będą po raz pierwszy wprowadzone do menu...

Tip dla tych, co to niekoniecznie idą w mango lassi

BOMBAJ MASALA zaserwuje w Browarach Warszawskich także imponujący wybór autentycznych indyjskich koktajli. Będą też opcje bezalkoholowe, co pozwoli wznieść międzypokoleniowy toast niezależnie od metryki i stosunku gości do procentów.

OTWARCIE WE WRZEŚNIU

Adres:
ul. Krochmalna 61

... dania streetfoodowe wprost z ulic gwarnego i tłocznego Bombaju. „Indyjskie burgery rodem z irani cafe”  – mówi Ci to coś? Nie mówi? To nic nie mów, tylko wpadaj do BOMBAJ MASALA w Browarach Warszawskich.

Niepowtarzalny będzie też z pewnością nastrój (bo drugiego tak multikulturowo-gastronomicznego  miejsca w Warszawie po prostu nie ma) oraz wystrój zaprojektowany przez biuro Architektoniczne A8. Nie. Szczegółów nie wolno nam tu zdradzić. To po prostu sami musicie zobaczyć.

A tak w ogóle to skąd ten Bombaj i ta Masala w nazwie? Bombaj (zwany też Mumbajem) to miejsce pochodzenia Kedara, a masala... A „masala” to wcale nie żaden sos, jak myśli wielu Polaków. Otóż, w Indiach każda szanująca się gospodyni i każdy dbający o swoją renomę kucharz, przygotowuje (a raczej opracowuje i latami doskonali) swoją unikatową mieszankę przypraw do konkretnych dań. I ta kombinacja sekretnych składników to owa mityczna „masala”. Jak smakuje ta stworzona przez szefa indyjskiej świątyni smaków w Browarach Warszawskich? Jest tylko jeden sposób, by się o tym przekonać.

Okazje w Bombaj Masala

KAWA Z DOWOLNYM CIASTKIEM

dla pracowników Browarów Warszawskich

3

Croque na brunch -20% z kodem wiosna

-20%