Browar Warszawski
Mark Zarkhin jest szefem Grupy Kumpel. Od wielu lat z powodzeniem działa na Ukrainie, gdzie stworzył wiele niesamowitych i przyciągających rzesze gości restauracji. W portfolio Grupy Kumpel są autorskie koncepty serwujące tradycyjną kuchnię galicyjską i przepyszne piwo, m.in. Bachevsky, Głody Mykola i Kumpel. Za wschodnią granicą sukcesem cieszy się również dynamicznie rozwijana sieć ponad 154 restauracji. W 2008 roku we Lwowie otworzył pierwszą restaurację połączoną z browarem. W Browarze Kumpel rocznie waży się ponad 420 000 litrów piwa. Smakosze tego trunku mogą wybierać w 10 jego rodzajach.
Po restauracji Baczewskich, Grupa Kumpel nie spoczęła na laurach. Craft & Beer Kumpel Atelier będzie już wkrótce kolejnym tętniącym życiem, nowatorskim i pełnym dobrego smaku miejscem na kulinarnej mapie stolicy.
"Od początku rozmów zdawaliśmy sobie sprawę, że Browary Warszawskie są bardzo ważnym miejscem dla Warszawy. Historycznie znajdował się tutaj jeden z najlepszych browarów w Polsce i Europie. Przed wojną warzone było tu 10% produkcji polskiego piwa, między innymi znakomity „Eksport” czy wspaniały „Porter”. Odkryjemy te gatunki na nowo, ale z dbałością o historię i tradycyjne receptury. Będziemy robić wszystko, by jakość piwa z Kumpel Atelier nie odbiegała od jakości piw z dawnych Browarów Warszawskich. Warszawa jest dynamicznym miastem, a to miejsce będzie jego nowym centrum. Jestem przekonany, że będzie przyciągało aktywnych mieszkańców, ekspatów i turystów, a wszyscy ci ludzie sprawią, że stanie się ono „wielkim mrowiskiem”, ciekawym, wesołym i fascynującym"
mówi Mark Zarkhin, szef Grupy Kumpel.

Browar Warszawski, w którego skład wejdzie restauracja i browar, zajmie część zabytkowych, 170-letnich Piwnic dawnej Leżakowni browaru Haberbuscha i Schiele. Znajdować się będzie na imponującej powierzchni prawie 1200 mkw., a sama restauracja zajmie blisko 500 mkw. Dodatkowo goście będą mieli do dyspozycji piękną antresolę o powierzchni 660 mkw.
Restaurator zamierza stworzyć miejsce, które będzie zgodne z wizją powstającego w kwartale ulic Grzybowska, Krochmalna, Wronia i Chłodna fragmentu miasta. Takie, które chętnie będą odwiedzać pełni energii ludzie, ale także turyści zwiedzający Warszawę. Z pewnością każdy poczuje się tu wyjątkowo, bo przy zachowaniu historycznego ducha, restaurację będzie wyróżniał nowoczesny design.
Restauracja Browar Warsawski pierwszych smakoszy ma powitać już we wrześniu.



Zdjęcia: materiały prasowe Grupa Kumpel, fotograf Piotr Kaczor - Fotografia / @kaczy__
Tekst i zdjęcie tytułowe: HorecaTrends