Wybierz swój język
Wybierz swój język
Wybierz swój język
Sobremesa ma w języku hiszpańskim kilka znaczeń. Dwa najważniejsze to „deser wieńczący udaną ucztę” oraz „czas żywej rozmowy z biesiadnikami po wspólnym posiłku”. Oba te znaczenia wpisują się w charakter lokalu Sobremesa Tapas Bar w Browarach Warszawskich.
W gruncie rzeczy to właśnie połączenie tapasów z kieliszkiem sangrii czy cavy oraz z „sobremesą” po obfitej uczcie stanowi południowoeuropejski pierwowzór dla skandynawskiej filozofii „hygge”. Sobremesa Tapas Bar w Browarach Warszawskich swoją obecnością przypomina gościom Browarów, jak ważna w dzisiejszych czasach jest sztuka cieszenia się życiem. A życiem cieszymy się bardziej, gdy możemy się naszym szczęściem dzielić z innymi. W Sobremesa Tapas Bar, tym szczęściem można się łatwo dzielić z pomocą wędrujących wokół stołu talerzyków.
Idea i wygląd wnętrza Sobremesy inspirowany jest wspomnieniami z licznych podróży do słonecznej Hiszpanii i stanowi przeniesienie do Warszawy wrażeń z wypraw, które pozostawiły trwały ślad w sercach Właścicielek lokalu.
Dominującą sekcją w MENU są tu właśnie liczne przystawki serwowane w formie tapas, niewielkich przekąsek znanych z hiszpańskich barów, których forma podania na talerzu zachęca do dzielenia się ze współbiesiadnikami. Iberyjska idea „food sharingu” znajduje tu ucieleśnienie w genialnych klasykach, takich jak krewetki czy kalmary w panierce i bez. Patatas bravas i patatas fritas oraz chorizo w winie to pozycje równie klasyczne. Bardziej autorskie są krokiety podawane tu z farszem z wolno pieczonego byczego ogona, czy mini hamburguesa z polską wołowiną i hiszpańskim chorizo. Serca bywalców skradła szarpana wołowina po baskijsku, ale zamówicie tu również talerze wyśmienitych iberyjskich wędlin i serów, a nawet smażone sardynki w tempurze z aioli kaparowym.
Świetnym dopełnieniem oferty restauracji jest staranna selekcja win oraz bogata oferta koktajli autorskich i klasycznych.
Oprócz genialnych dań czekają tu na Ciebie spektakle tzw. „live cooking”. W ich trakcie możesz nie tylko popatrzeć, z jaką miłością kroi się tu hiszpańskie szynki Jamón Serrano i Iberico, ale też skosztować ich soczystości i posłuchać o ich pochodzeniu, walorach smakowych i... warto!
Adres:
ul. Grzybowska 56
Czynne
W sekcji "desery" nie mogło zabraknąć fantastycznych churrosów i crema catalana, ale miłośnicy słodkości mają też do wyboru hiszpańską tartę migdałową i... ukrywający się w sekcji tapasów mięsnych „Higado de pato a la parilla”, czyli kaczego foie gras na kremowej torrijas z wiśniami glazurowanymi w Pedro Ximanez, puree z prażonych orzechów laskowych, Brandy de Jerez oraz karmelizowanymi pistacjami.
Serdecznie zapraszamy miłośników hiszpańskiej kuchni do Sobremesy, gdzie spotykają się hiszpański temperament i polska wrażliwość, tworząc unikalną różnorodność smaków i zapachów.