Book

Baila Show & Dining
Bombay Masala
Executive lounge
Browary Food Hall
Gastronomy
Munja
Greek restaurant and bar in Mykonos
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe and Restaurant
Lecentano pizza
Port Royal
Sobremesa Tapas Bar
Warsaw Brewery
Browary Warszawskie bakery
Deseo Confectionery & Chocolaterie
Dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Good Lood
Vita Cafe
Crazy Butcher
Le Paradox
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Conference Center
Calypso fitness club
Executive lounge
Beauty Zone by Juźwin
ADN Conference Center
Baila Show & Dining
Bakery Browary Warszawskie
Bombay Masala
Calypso Fitness Club
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Laundry
Executive Lounge
Food Hall Browary
Gastronomy
Good Lood
Hamski Barber
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's Restaurant & Sports Bar
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Lecentano pizza
Sobremesa Tapas Bar
Beauty Zone by Juźwin | Kobielski
Warsaw Brewery
Vita Cafe

Wybierz swój język

Book

Baila Show & Dining
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
Bombay Masala
dobro & dobro cafe
Executive lounge
Food Hall Browary
Munja
Greek restaurant and bar in Mykonos
Nine's 
Olivos Cafe and Restaurant
Sakana Sushi Bar
Sobremesa Tapas Bar
Warsaw Brewery
Browary Warszawskie bakery
Deseo Confectionery & Chocolaterie
Dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Good Lood
Vita Cafe
Crazy Butcher
Piccola Italia & Mediterraneo
ADN Conference Center
Well fitness
Executive lounge
Hamski hairdresser
Beauty Zone by Juźwin 
ADN Conference Center
Alma
Baila Show & Dining
BAKEN
Bakery Browary Warszawskie
Warsaw Brewery
Bombay Masala
By Juźwin
Well Fitness
Crazy Butcher
Deseo Pattiserie & Chocolaterie
dobro & dobro cafe
Etno Cafe
Executive Lounge
Food Hall Browary
Good Lood
Munja
Mykonos Greek Restaurant & Bar
Nine's
Olivos Cafe & Restaurant
Piccola Italia & Mediterraneo
Sakana Sushi Bar
Sobremesa Tapas Bar
Vita Cafe
Express

Wybierz swój język

Browary Warszawskie

Losy Browarów Warszawskich w czasie II Wojny Światowej i Powstania Warszawskiego

Losy Browarów Warszawskich w czasie II Wojny Światowej i Powstania Warszawskiego

Wakacje w Browarach

Losy Browarów Warszawskich w czasie II Wojny Światowej i Powstania Warszawskiego

Zjednoczone Browary Warszawskie nie zostały włączone przez niemieckich okupantów w obszar warszawskiego getta. Zapisały się na kartach historii jako wyjątkowe miejsce, które wspierało Polskę Walczącą, prześladowaną społeczność żydowską i polską oraz pomagało Armii Krajowej.

Od 1919 r. aż do II Wojny Światowej na terenie obejmującym dzisiejsze Browary Warszawskie istniały Zjednoczone Browary Warszawskie, w skład których wchodziły: Browar Haberbuscha i Scheielego (który od 1846 był największym browarem w Królestwie Polskim i jednym z najważniejszych w Europie), Browar Karola Machlejda, Browar Korona, Browar Seweryna Junga,  Browar Edwarda Reicha i synów. Ze względu na swoje znaczenie ten piwowarski gigant nie został w 1940 r. włączony przez hitlerowców w obszar getta. To stworzyło właścicielom i pracownikom przedsiębiorstwa możliwości wspierania tych, którzy walczyli z okupantem.

Pomoc Polsce Walczącej i ludności cywilnej

W budynku nazywanym dziś „Willą Fabrykanta”, przy Grzybowskiej 58, mieszkała rodzina Aleksandra Schielego. W jej piwnicach zdarzało się, że byli ukrywani Żydzi, którzy uciekli z getta i potrzebowali posiłku, schronienia i pomocy z ucieczką w inne rejony kraju lub za granicę. Mimo niemieckiej narodowości rodzina Schiele była bardzo pro-polska i pro-żydowska. W czasie okupacji Aleksander Scheiele z synem Jerzym zostali osadzeni na Pawiaku, a syn Jerzy rozstrzelany. Jerzy zginął, ponieważ odmówił wpisania się na listę volksdeutsch.

Na terenie Browarów przed Powstaniem Warszawskim i w czasie jego trwania składowana była broń i amunicja Powstańców. Właściciele chronili żołnierzy Armii Krajowej (w której działał Aleksander Schiele), wydając im zaświadczenia o zatrudnieniu. Ukrywali także ludność cywilną prześladowaną przez Gestapo.

Na ówczesnej Ceglanej 4 (dzisiejsze Grzybowska 45 i Żelazna 61) znajdowała się fabryka wódek i likierów, z której  organizowano pomoc dla mieszkańców getta. W magazynach Haberbusha i Schielego w czasie Powstania Warszawskiego składowane były ogromne zapasy jęczmienia, które nazywano spichlerzem powstańczej Warszawy. Jęczmień przeznaczony był na posiłki dla walczących powstańców i dystrybuowany w różne części miasta. Powstawała z niego zupa „plujka”, która swoją nazwę zawdzięcza wypluwanym w trakcie jedzenia, łupinom  jęczmienia.

Spacer po Browarach Warszawskich dziś

Dziś na miejscu dawnych Zjednoczonych Browarów Warszawskich toczy się nowa historia. Jednak nigdy nie zapomnimy o tym, co działo się tu kiedyś. Przechodniom przypominają o tym tablice pamiątkowe, rozmieszczone na terenie całego obiektu, autorstwa varsavianisty urodzonego na Woli – Janusza Dziano. Gorąco zachęcamy do spaceru śladami przeszłości.

Więcej o historii Browarów Warszawskich można przeczytać na https://browarywarszawskie.com.pl/o-nas

Bądź z nami w Kontakcie