MASZ OCHOTĘ NA OWOCE MORZA?
Postanowiliśmy zrobić rekonesans i zebrać wszystkie wariacje, które można zamówić w restauracjach Browarów Warszawskich.
Masz ochotę na skorupiaki? Homary, kraby, a może krewetki? Te ostatnie dostaniecie m.in. w chrupiącej tempurze, grillowane lub podane w esencjonalnym wywarze. Ostrygi? Znajdź swój ulubiony rodzaj pośród: fine de claire, belon i gilardeau. Natomiast wielbiciele małż mogą wybierać między Amandes i św. Jakuba.
Na koneserów głowonogów czekają ośmiornice marynowane lub z rusztu, a kalmary faszerowane są risotto, podawane na zimno lub smażone.
Na co się zdecydujesz to już tylko i wyłącznie kwestia Twojego gustu. My jedynie możemy zasugerować, że warto spróbować tych morskich doskonałości, w każdym z poniższych lokali. Mamy nadzieję, że znajdziesz wśród nich unikalność, która sprawi, że wrócisz do Browarów nie raz, by przypomnieć sobie jak smakuje prawdziwe morze!
OCTO W FOOD HALL BROWARY
Na mniejszy głód: marynowane ośmiorniczki; krewetki z sałatą rzymską lub chorizo; mule; ośmiorniczki z pomidorami i kaparami; kalmary
Na większy głód: pasta nero di seppia z kalmarami i chorizo | krewetkami w sosie truflowo-śmietankowym lub z pancettą |
z owocami morza (ośmiorniczki, krewetki, kalmary, mule)
THE SEAFOOD BAR W FOOD HALL BROWARY
Krewetki Black Tiger: klasyczne| po tajsku z Tom Yum | w sałacie Cezar | w panko | z patelni
Seafood burger; Macka ośmiornicy; Chrupiące kalmary
BAILA - PEREŁKI W NIEOCZYWISTYCH WYDANIACH
Octopus Carpaccio z mackami ośmiornicy
Crispy langostinos: krewetki w tempurze z sosem sriracha mayo
Oyster Obsesiòn: ostrygi Fine De Claire no 2. z sosem mignonette, sokiem z granatu i cytryną
Langosta sopa | Pescado sopa: krem na mleku kokosowym z homarem, łososiem, dorszem, krewetkami i kalmarami, doprawiony chilli | zupa rybna z łososiem, dorszem, krewetkami i kalmarami .
PORT ROYAL - ŚWIEŻOŚCI WPROST Z KUTRA RYBACKIEGO
Na mniejszy głód: małża św. Jakuba po Japońsku; ślimaki po burgundzku; mix kalmarów i krewetek w tempurze; talerz skorupiaków na zimno; tatar z czerwonych krewetek
Mule Port Classic | Marinara | Gorgonzola
Ostrygi fine de claire | belon | gilardeau
Hot Seafood platter: mix owoców morza podawany na ciepło
Grillowane owoce morza; Tagliatelle alle vongole; Risotto z owocami morza
LE PARADOX - NIEBANALNE I ORYGINALNE
Seafood platters: Gourmet lub Delight (ostrygi, krewetki szare, duże krewetki, trąbik, małże amandes, szczypce kraba)
Weekendy z ostrygami: wiele gatunków do wyboru!
MYKONOS - PERŁY MORZA W RÓŻNYCH WYDANIACH
Htenia: małże Św. Jakuba w skorupie
Kavouri me garides: pikantny tatar z kraba królewskiego i krewetek
Oktapodi me Mavrodafni | Octapodaki me patatosalata: ośmiornica w całości/marynowana ośmiornica na przekąskę
Astakomakaronada: homar, tagliatelle z homara i krewetek w sosie pomidorowym z chili i bazylią
Kakavia: kremowa zupa rybna, gruper, krewetki, małże
Garides ellinikes lub Gardes Paros: krewetki, sos pomidorowy z chilli i Ouzo, mus z fety, czosnek | wersja w sosie z białego wina, feta, pomidor koktajlowy, kolendra, chilli
Kalamarakia tiganita: smażone kalmary i sos tarama
Makarony Krithoto me garides | Pelagos: makaron orzo z krewetkami | makaron tagliatelle z krewetkami, ośmiornicą, małżami, vongolami
Grillowane Garides scharas | Oktapodi scharas | Kalamary scharas: krewetki królewskie | ośmiornica | kalmary (podawane z sosem ladolemono na bazie oliwy i soku z cytryny)
Thalassa (dla 2 osób): filety z dorady, ośmiornica, krewetki, smażone kalmary, szprotki „Gavros”, ryż, grillowane warzywa, tarama
U nas sezon na owoce morza trwa przez cały rok, więc jeśli tęsknisz za odrobiną, świeżej, morskiej przyjemności - zapraszamy o każdej porze dnia, w trakcie i po godzinach.